Judetul Salaj
Obiective turistice
Obiective culturale
Atractii si distractii
Unde pot manca
Asezare
Relieful este extrem de complex, predominând formele deluroase si montane. Zona deluroasa este compusa din Podisul Somesan si Dealurile piemontane ale Silvaniei, iar zona de munte este reprezentata în partea sud-vestica prin cele doua ramificatii nordice ale Muntilor Apuseni : culmile Mesesului si Plopisului. Reteaua hidrografica cuprinde râurile Somes, Crasna, Almas, Agrij, Salaj si Barcau, precum si câteva mici lacuri naturale si artificiale. Apele acopera 57,8 kmp, reprezentând 1,5% din suprafata judetului. Clima Judetul Salaj se afla sub directa influenta a maselor de aer din vest, încadrându-se în sectorul cu clima continental moderat. Temperaturile medii anuale sunt cuprinse între 8° si 9° C în cea mai mare parte a judetului . Precipitatiile atmosferice medii anuale prezinta valori cuprinse între 600 mm si 800 mm, valori mai mari înregistrându-se în muntii Meses si Plopis, iar mai mici în Depresiunea Almas - Agrij si pe valea Somesului. Fauna si flora Pe teritoriul judetului exista un numar de 13 arii protejate de interes national, acestea însumând o suprafata de 51,26 ha. Exista o bogata fauna cinegetica compusa din mistreti, cerbi carpatini, caprioare, ursi, iepuri , fazani, etc. Apele curgatoare , precum si lacul de acumulare de la Vârsolt sunt bogate în diverse specii de pesti, cum ar fi :crap, caras, biban, stiuca, somn, etc. Resursele naturale sunt destul de variate : carbune brun, lignit, calcar, mari rezerve de nisipuri cuartoase, alabastru, argila si o varietate de tuf vulcanic denumit « Trass ». Se gasesc, de asemenea ape minerale eficiente în tratarea bolilor reumatismale,gastrice si diabetice, dar si importante surse de ape termale (41°C) similare cu cele din statiunea Felix.
Istoric
Istoria prezentei umane pe teritoriul judetului se pierde in negura vremurilor. Cel mai vechi tezaur de aur masiv din Romania a fost descoperit in judetul Salaj, la Moigrad. Cantareste 780 grame, dateaza din perioada Neoliticului si intruchipeaza idoli antropomorfi, simboluri ale fertilitatii. Vestigiile dacice sunt raspandinte in aproape intregul judet. Tot in judet au fost descoperite 14 tezaure de monede si podoabe dacice din argint, iar prin Salaj trecea vechea artera comerciala cunoscuta sub numele de "Drumul sarii", pe care sarea pleca din interiorul Transilvaniei spre Europa Centrala. O importanta asezare dacica este cea de la Moigrad (Porolissum), situata pe Magura Moigradului, asezare pomenita de Ptolemen in lucrarea sa "Geografia". Dupa cucerirea romana si organizarea provinciei Dacia, strategii militari romani au trasat pe muntele Meses frontiera Nord-Estica al Imperiului Roman. Acest "Limes" delimita teritoriile provinciei Dacia de zona ramasa neocupata, cea a dacilor liberi. Demne de remarcat sunt castrele romane de la Buciumi, Romita (Certinae), Tihau, Sutoru (Optatiana) si de la Romanasi (Largina). Cronicile bizantine si Cronica Hungarorum a lui Anonymus fac primele mentiuni despre romanii din aceste locuri, despre formele lor de organizare (voievodatele lui Gelu si Menumorut), precum si despre prima aqare documentara a localitatii Zalau (Ziloc). In epoca medievala, prin Salaj treceau unele dintre cele mai importante drumuri comerciale care legau centrul Transilvaniei de vestul Europei: drumul sarii si al negustorilor. Aici s-au ridicat primele fortificatii medievale pentru apararea Transilvaniei. In lupta pentru independenta si unitate nationala, purtata de romani in epoca moderna, Salajul a avut reprezentanti de frunte din randul carora se remarca personalitati ca Simion Barnutiu, Alessandru Papiu Ilarian, George Pop de Basesti, Iuliu Maniu, etc.
Turism
Caracteristicile cadrului natural, functiile turistice în teritoriu, gruparea obiectivelor, precum si unele particularitati ale circulatiei turistice, circumscriu pe teritoriul judetului patru zone cu specific si particularitati bine conturate: -zona turistica montana Meses-Plopis, formata din muntii Meses; -zona turistica a Silvaniei , care are un relief mai domol si cuprinde partea de nord- vest a judetului; -zona turistica Almas-Agrij, care cuprinde partea de sud-est a judetului, depresiunea Almas-Agrij si partea de nord-vest a dealurilor Simisna si Gârbou; -zona turistica a Somesului, situata în partea de nord-est a judetului si cuprinde toata valea Somesului. Cele mai atractive obiective turistice de pe teritoriul judetului sunt: -biserici de lemn ( Fildu de Sus, Baica, Racâs, etc.); -manastiri (Strîmba, Bic, Balan, etc.); -castele, conace (Jibou: castelul Wesselènyi; Simleu Silvaniei :Castelul Báthory, etc.) -bai termale ( Boghis, Bizusa); -zone peisagistice (Poiana Narciselor de la Racîs; Gradina Zmeilor de la Gâlgau; Izvoarele Barcaului); -muzee (Zalau,Simleu Silvaniei, Bocsa, Bobota); -castrul roman Porolissum (Moigrad); -Gradina Botanica din Jibou.