Castrul roman de la Porolissum

Castrul roman de la Porolissum - Porolissum este unul dintre cele mai mari si bine pastrate situri arheologice din Romania. Localizat in zilele noastre in Salaj, acest centru militar de granita a fost stabilit in anul 106 e.n. de imparatul roman Traian pentru a apara trecerea principala dinspre muntii Carpati (Meses) spre Dacia Porolissensis. Dupa cativa zeci de ani Porolissum a evoluat intr-un important centru comercial care facilita schimburile dintre romani si barbari continuand sa prospere de aproape un mileniu dupa retragerea romana din Dacia (271 e.n.)

Cetatea Almasului este una din cele mai vechi cetati din Transilvania (1247 – 1278). Cetatea Almașului se află în localitatea cu același nume. Aceasta a fost construită în secolul al XIII (între anii 1247-1278) și se spune despre ea că a fost una dintre cele mai mai puternice cetăți medievale din Transilvania. De-a lungul timpului cetatea a ajuns în posesia mai multor conducători și familii nobiliare, iar în prezent din ea mai pot fi văzute doar câteva ruine.

Cetatea Báthory "Cetatea Báthory" - În mijlocul orășelului Șimleu Silvaniei, ascunse printre clădiri, ruinele Cetății Bathory, stau mărturie tăcută a trecerii vremii și a măreției unei familii de care se leagă strâns istoria Transilvaniei și a Europei. Nu departe, pe Măgura Șimleului, ruinele unei alte cetăți mai vechi ne amintesc de importanța amplasării construcțiilor cu rol de apărare în strategiile militare, încă din cele mai vechi timpuri. Din ansamblul monumental de altă data, atestat pentru prima oară în 1351, se păstrează doar poarta principală, pe latura de vest, zidul de incintă al aceleași laturi, zidul de incintă sudic și estic, care se termină în turnul circular sud-estic, bastionul patrulater și cel circular pe colțul nord-estic al fortificației, precum și fragmente din zidul de incintă nordic. Cetatea  a fost locul în care s-a născut Ștefan Bathory, principe al Transilvaniei și unul din cei mai importanți regi ai Poloniei, despre care legendele spun că a ucis un balaur nu cu forța brațelor, ci cu cea a minții, drept pentru care pe blazonul familiei stau 3 colți. Misterul despre cum inteligența a înfrânt forța brută se dezleagă încet, doar pentru cei ce poposesc aici."

Turn roman de la Buciumi - La 500 m nord-vest de centrul satului, la „ Grădişte ” se găseşte un castru roman, iar lângă drumul spre Seredei, la 5-600 m. de „ Fântâna Marcului ”, la locul „ La Poiană ”, şi la 700 m sub vârful Podină, se găsesc două ruine de turn roman.

Castelul Wesselenyi din Jibou, construit in anul 1779

Muzeul Judetean de Istorie si Arta Zalau

Muzeul Judetean de Istorie si Arta Zalau -   Muzeul Judetean de Istorie si Arta din Zalau a luat fiinta la data de 1 mai 1951, iar din luna august 1971 isi desfasoara activitatea in cladirea actuala, din str. Unirii nr. 9. De cand si-a deschis portile pentru public in noul spatiu, expozitiile muzeului au fost reorganizate In anul 1986. In vitrinele din expozitia de baza a sectiei de istorie “ Vasile Lucacel” sunt expuse piese care acopera toate epocile istorice, incepand din paleolitic. Semnalam diorama care reproduce imagini ale picturilor rupestre paleolitice din pestera de la Cuciulat, artefactele din ceramica, restaurate si conservate in laboratorul muzeului, tezaurele monetare si de obiecte din argint dacice, obiectele cultice, nenumarate piese de epoca romana de la Porolissum, Buciumi si alte localitati (geme, camee, arme, unelte, podoabe, ceramica, monete, etc.); epocile medievala si moderna sunt ilustrate prin obiecte de uz, armament, obiecte ale diferitelor bresle si asociatii ale mestesugarilor din Zalau, documente ale mestesugarilor, carte veche romaneasca, obiecte de podoaba, etc.

Muzeul de Artă Populară „Ligia Bodea” din Iaz

Muzeul de Artă Populară „Ligia Bodea” din Iaz "De vreți să descoperiți o parte a spațiului rural sălăjean, în care valorile satului sunt păstrate aproape de forma lor autentică, vă propunem o vizită la Casa fetei din Iaz. Dragostea pentru bunica sa și dorința de a îngriji lucrurile moștenite de la dânsa au determinat-o pe Ligia Bodea să colecționeze obiecte vechi, cu însemnătate deosebită; în acest fel a transformat casa veche într-o adevărată oază de folclor. Veți fi surprins în mod plăcut de colecția prețioasă și diversificată pe care tânăra a reușit să o realizeze, iar dacă ajungeți la muzeu când acolo se desfășoară un eveniment cum ar fi expoziția de fotografii, șezătoare sau tabără de pictură, vizita va fi o adevărată încântare!"

Muzeul Memorial al Holocaustului din Transilvania de Nord

Muzeul Holocaustului - "Muzeul Memorial al Holocaustului din Transilvania de Nord este o lecţie dură de istorie pe care o învăţați în câteva minute. Biserica evreiască din oraş găzduieşte acum un muzeu unicat în nordul Transilvaniei! În vechiul templu, se află fotografii, hărţi, mărturii ale supravieţuitorilor Holocaustului, documente vechi, dar şi obiecte de cult specifice unei sinagogi. Oriunde întorci privirea, vezi marşuri ale morţii şi lagăre de concentrare."

Monument comemorativ de la Guraslău, ridicat în amintirea strălucitei victorii a marelui voievod Mihai Viteazul asupra oştilor lui Sigismund Bathory, la 3 august 1601. Monumentul lui Simion Bărnuţiu din Bocşa, ridicat în amintirea acestui gânditor, om politic şi revoluţionar (1808 - 1864) care s-a născut în Bocşa (muzeu memorial).

Casa memorială Iuliu Maniu – Bădăcin

Casa memorială Iuliu Maniu – Bădăcin "Casa memorială „Iuliu Maniu” se află în localitatea Bădăcin din județul Sălaj. Deși nu este transformată încă în muzeu, casa în care a copilărit celebrul politician român trebuie menționată pe lista obiectivelor turistice din județ. Aceasta a fost construită în anul 1890 de către tatăl acestuia, Ioan Maniu și apoi extinsă de Iuliu Maniu și soția sa, Clara. Iuliu Maniu și-a lăsat casa părintească moștenire Bisericii Române Unite cu Roma însă în perioada comunistă aceasta a fost confiscată de stat. Casa a fost recuperată în anul 1998, iar în prezent, două dintre încăperile ei sunt folosite drept capelă și sediu al Parohiei Române Unite Bădăcin, care a inițiat o campanie de strângere de fonduri pentru reabilitarea imobilului. Până la finalizarea reabilitării casei memoriale, din anul 2011, la Biserica Greco-Catolice din Bădăcin funcționează provizoriu un mic muzeu etnografic și o expoziție dedicata lui Iuliu Maniu."

Biserica din lemn de la Fidu de Sus, monument istoric de o mare valoare artistică, una dintre cele mai frumoase realizari ale arhitecturii populare din România. Construită în 1727, are turnul de 40 m înălţime, picturile interioare fiind executate în 1856. Biserica Uileacu Şimleului, constuită între 1260 - 1300, în stil romanic, singura fortificată din regiune, are o mare importanţă istorică. Alte edificii religioase: Mănăstirea Benedictină de la Şimleu Silvaniei (1300), Biserica Crasna, ridicată între 1380 - 1400 în stil gotic, cu picturi din 1736, Biserica reformată din Cehu Silvaniei, ctitorie a familiei Dragu din 1519, Biserica romano-catolică de la Măgura Şimleu (1532), construită în stil gotic, Biserica reformată din Almaşu (1640), cu tavan pictat, Biserica de lemn de la Cricova (sec. XVIII).

Ansamblul monahal Strâmba

Ansamblul monahal Strâmba -  Mănăstirea Strâmba din satul Păduriș, comuna Hida, este unul dintre cele mai vechi şi mai cunoscute ansambluri monahale din judeţul Sălaj. Potrivit unei legende, mănăstirea a fost ridicată pe un pământ donat de o femeie bogată unor cunoscuți pentru harul lor duhovnicesc. Femeia avea o fiică foarte bolnavă şi a apelat la rugăciunile călugărilor pentru vindecarea ei, promițându-le în schimb că le va dona toată averea dacă fata se va vindeca. Tot legenda spune că acea femeie avea o deformare a coloanei vertebrale și era șchioapă, motiv pentru care sătenii au poreclit-o „strâmba”, de aici venind şi denumirea mănăstirii.

Biserica reformată din Crasna este singura biserică de factură gotică din județul Sălaj. Contraforții masivi, tavanul casetat, din lemn pictat cu motive florale și zoomorfe, ferestrele ogivale sau bolta în arc frânt ale fostului altar catolic fac din acest monument arhitectonic unul foarte interesant. Edificiul datează din perioada 1380-1400 și este foarte bine conservat. Turnul cu arcade oferă o panoramă deosebită asupra văii Crasnei.

Biserici de lemn Fildu de Sus Biserica atestată în anul 1727, cu hramul Pogorârea Sfântului Duh  este cea mai impunătoare dintre toate bisericile de lemn sălăjene. Amplasarea bisericii pe o coamă de deal, turla zveltă și înaltă, pictura interioară extrem de bine conservată, cadrul natural și panorama satului văzut de lângă biserică sunt câteva argumente pentru a veni până aici. Datează din 1727 și este cunoscută mai ales pentru coiful foarte ascuțit și pentru cele patru turnulețe aflate la baza acestuia.

Biserici de lemn Baica - Biserica atestată în anul 1645, cu hramul Sfinţii Arhangheli 

Biserică de lemn Zalnoc - Biserica atestată în anul 1700, cu hramul Sfinţii Arhangheli

Biserică de lemn Brebi - Biserica atestată în anul 1759, cu hramul Sfinţii Arhangheli