Judetul Ialomita
Obiective turistice
Obiective culturale
Info utile Ialomita
Istoric
O data cu consolidarea politica a pamantului romanesc din secolul al XIV-lea, acest judet s-a dezvoltat in secolele urmatoare de pe urma daniilor taranilor, sub conducerea domnitorilor si a bisericii. Pe de o parte, aceasta regiune de campie a fost un scut defensiv pe linia dintre Dunare si gurile de varsare ale raului Ialomita pe timp de invazii si de razboi, iar pe de alta parte a jucat un rol important in legaturile comerciale dintre zona Carpatilor si Dunare.
Geografie
Judetul Ialomita este situat in sud-estul Romaniei si se intinde pe o suprafata de 4.453 km patrati, suprafata ce reprezinta 1,9 % din teritoriul tarii. Resedinta judetului este Municipiul Slobozia, care se gaseste in centrul Campiei Baraganului, in lunca raului Ialomita. Municipuil contine doua suburbii, Slobozia Noua si Cartierul Bora. Localitatile principale ale judetului sunt: doua municipii (Urziceni si Fetesti), un oras (Tandarei), si 49 comune. Intreaga populatie a judetului numara 304.985 locuitori din care 126.812 locuitori se gasesc in zona urbana si 178.173 locuitori, in zona rurala. Clima este temperat continentala, si forma de relief intalnita este o campie traversata de raul Ialomita. Bogatiile solului si subsolului constau in lut - materia prima din care se fabrica tigle si caramizi; nisip - material de constructie, namol sapropelic - in Lacurile Amara si Fundata, recomandat in tratarea reumatismului; ape sulfuroase - care contin clorura de sodiu si magneziu; ape sarate in lacur ile Amara si Fundata excelente in tratarea reumatismului; ape sulfuroase de adancime (peste 100 m); ape termale de adancime (peste 3.000 m); petrol si gaze naturale (in cantitati mici).
Turism
Situat in sud-estul Romaniei, la intersectia drumurilor comerciale importante, judetul Ialomita - cu o populatie de 306.145 locuitori - este zona de tranzit dintre Bucuresti spre Moldova si litoralul romanesc. Fauna si flora acestui judet sunt caracteristice mediului de stepa, padure si acvatic, si sunt ideale pentru vanatoare. Judetul Ialomita are o capacitate de cazare de pestre 3.000 locuri, din care 473 in hoteluri, peste 600 in vile si moteluri, 1.540 in spitaluri de tratament in Amara si 300 in vile in taberele scolare de la Amara. Cel mai important loc turistic al judetului sunt Baile Amara, situate la 7 km distanta de Slobozia si 126 km distanta de Bucuresti, cunoscute pentru namolul sapropelic si apele minerale medicinale folosite in tratarea reumatismului cronic. De asemenea, Parcul de Vacanta Hermes, situat langa Municipiul Slobozia este un punct de interes turistic. Peisajul turistic al judetului Ialomita mai cuprinde: un baraj si un lac artificial la Dridu, Manastirea-monument Pitesteanu, fortareata getica de la Piscul Crasani, crucile cioplite in piatra folosite pentru a marca granitele dintre proprietati sau anul in care s-a intemeiat un sat, Muzeul Satului, Muzeul Agriculturii, si Centrul Cultural "Ionel Perlea" din Slobozia, Manastirea "Sfintii Voievozi" din Slobozia dateaza din timpul domniei lui Matei Basarab, Casa Memoriala "Ionel Perlea" din Ograda, si podurile de peste Dunare de la Fetesti.