Județul NEAMȚ


Ads

Image Pensiune

Pensiunea Casa Moldoveana
@Carmen Olteanu

Piatra Neamt, Strada Mihai Viteazu, Nr.82, Jud.Neamt
Adăugată cu 9 luni în urmă

Pensiunea Casa Moldoveana, Piatra Neamt, Neamt, Cazare Pensiunea Casa Moldoveana, Cazare Piatra Neamt, Cazare Neamt, restaurant Piatra-Neamt

Detalii
Image Hotel

Hotel Cascada
@Receptie

STATIUNEA DURAU, com. CEAHLAU, jud. NEAMT, str Cascadei, nr. 362.
Adăugată cu 8 luni în urmă

Hotel Cascada Durau masivului Ceahlau Neamt, Restaurant Durau, Restaurant Ceahlau, Cazare Durau, Cazare Ceahlau

Detalii
Image Pensiune

Pensiunea Ursulet
@Paulina Pricop

Strada Petru Rares 251A, Comuna Alexandru cel Bun, Județul Neamț
Adăugată cu 6 luni în urmă

Pensiunea Ursulet Alexandru cel Bun Neamt, Cazare Alexandru cel Bun , Cazare Neamt

Detalii

NT

NEAMȚ

Judetul Neamt

Obiective turistice

Obiective culturale

Atractii si distractii

Calendar Evenimente

Info utile Neamt

Asezare

Judetul Neamt ocupa o pozitie central-estica în ansamblul teritorial national si se suprapune, partial, Carpatilor Orientali, Subcarpatilor Moldovenesti si Podisului Moldovenesc, face parte din categoria unitatilor administrativ - teritoriale cu o suprafata medie, avand 5896 km patrati, ceea ce reprezinta 2,5% din teritoriul tarii. Geografic, judetul Neamt este situat între 46 grade si 40 minute si 47 grade si 20 minute latitudine nordica si 25 grade si 43 minute si 27 grade si 15 minute longitudine estica. Prin suprafata, densitatea populatiei, repartizarea formelor de relief, proportionalitatea acestora si înca circa 240 de parametri si indicatori, judetul Neamt este reprezentativ pentru România, fiind în fond, imaginea acesteia, la scara de 1/ 41 (41 este numarul judetelor tarii). Judetul Neamt a fost infiintat in actualele limite administrative prin Legea nr.2/1968 privind organizarea administrativa a teritoriului Romaniei si are in componenta sa 81 localitati, dupa cum urmeaza: 2 municipii, Piatra Neamt si Roman, 3 orase: Tîrgu Neamt, Bicaz si Roznov, un numar de 76 comune si 347 sate. Dispus în trepte domoale, cu înaltimi ce descresc spre vest - 1907 m în vârful Ocolasu Mare si 169 m în lunca Siretului - judetul Neamt are ca vecini: la nord judetul Suceava, la vest judetul Harghita, la sud judetul Bacau, iar la est judetele Vaslui si Iasi.

Turism

Ceahlaul este cel mai frumos si mai impunator masiv din Carpatii Orientali, considerat drept un munte sacru din timpuri stravechi. A fost supranumit "diamantul" sau "gigantul" Moldovei de catre marii scriitori clasici romani, nu atat pentru altitudinile care pot ajunge la 1904 metri (varful Toaca), cat datorita stancilor calcaroase cu forme spectaculoase, dintre care cel mai cunoscut este varful Dochia. Privit dinspre valea si lacul Bicaz, masivul Ceahlau arata ca o succesiune de coame acoperite la poale cu paduri de pini si stejari. Acest covor vegetal este ocrotit in cadrul unui mare parc national cu o suprafata de 5200 de hectare. Ansamblul monahal Varatec, intretinut de o comunitate de calugarite, este inchinat "Adormirii Maicii Domnului". Constructia din piatra si caramida de astazi, inconjurata de ziduri cu aspect de fortareata, a inlocuit in 1785 prima constructie din lemn. Muzeul manastirii adaposteste numeroase obiecte de arta, in special covoare si tapiserii de mare valoare care dateaza din secolul al XIX-lea, unele fiind donatii ale domnitei Safta Brancoveanu, fiica domnitorului Teodor Bals (1856-1857), reprezentata intr-un bust realizat de sculptorul Ion Jalea (1887-1984). Manastirea Varatec a fost ctitorita in 1602 de Nestor Ureche, tatal marelui cronicar moldovean Grigore Ureche (cripta lui se afla in gropnita bisericii). In decursul secolului al XVII-lea edificiul a jucat un rol important in difuzarea manuscriselor religioase in intreaga Moldova. In urma distrugerilor provocate de atacurile poloneze de la sfarsitul secolului al XVII-lea si de cele turcesti din 1821, manastirea a fost complet restaurata la mijlocul secolului al XIX-lea. De atunci dateaza pridvorul si picturile murale, executate in stilul Renasterii. In interior, doua obiecte prezinta o valoare artistica exceptionala: epitaful din pronaos, donatie a fondatorilor bisericii si iconostasul in stil baroc, acoperit cu foita de aur si compus din icoane vechi. Cetatea Neamt, situata pe dealul Plesului, in apropiere de orasul Targu-Neamt, a fost una dintre cele mai importante cetati ale Moldovei medievale. A fost construita intre 1382 si 1387 de voievodul Petru I Musat (1375-1391), in epoca in care in Moldova apareau primele cetati de piatra. Intarita de Stefan cel Mare (1457-1504), cetatea nu a fost niciodata cucerita. In secolul al XVII-lea, sultanul a ordonat distrugerea ei. Transformata ulterior in manastire (sec. al XVII-lea), fortareata Neamt si-a pierdut definitiv importanta politica si militara la inceputul secolului al XVIII-lea. Obiectele (monede, arme, bijuterii) descoperite in timpul restaurarii monumentului sunt expuse in muzeul manastirii si la muzeul de etnografie al orasului.