Județul BIHOR


Ads

Image Hotel

Hotel Tranzit Oradea
@Nan Maria Dorina

Oradea, str. Ogorului nr. 62, jud. Bihor
Adăugată cu 3 ani în urmă

Hotel Tranzit Oradea, Cazare Oradea, Cazare Bihor, Cazare Hotel Tranzit

Detalii
Image Hotel

Hotel Terra
@Receptie

Oradea, Strada Facliei, nr. 29, jud Bihor
Adăugată cu 3 ani în urmă

Hotel Terra Bihor, Cazare Hotel Terra, Cazare Oradea, Hotel Terra Oradea

Detalii
Image Hotel

Hotel Aqua Thermal SPA
@Receptie

Baile 1 Mai- Felix, str.Principala nr.11B, Bihor
Adăugată cu 3 ani în urmă

Hotel Aqua Termal Spa , Cazare Baile 1 Mai Hotel Aqua Termal Spa, Cazare Baile Felix Hotel Aqua Termal Spa, Cazare Bihor Hotel Aqua Termal Spa,, Oferta Hotel Aqua Termal Spa,

Detalii
Image Hotel

Hotel Iris
@Receptie

Soseaua Borsului nr.400 ,.Bors , Bihor
Adăugată cu 3 ani în urmă

Hotel Iris Bors, Cazare Bors, Cazare Bihor

Detalii

BH

BIHOR

Judetul Bihor

Obiective turistice

Obiective culturale

Atractii si distractii

Info utile Bihor

Calendar Evenimente

Turism Bihor

Istoric

Judetul Bihor, situat în partea de nord-vest a României, este strabatut de râurile Barcau, Crisul Repede si Crisul Negru, care curg de la est spre vest. Suprafata judetului, de 7.535 km2, este destul de întinsa în comparatie cu suprafata altor judete, iar populatia se ridica la 634 854 de locuitori, cifre ce reprezinta 2,94% si respectiv 3% din teritoriul si populatia întregii tari. Densitatea populatiei este de 84,0 loc./km2. Resedinta judetului se afla în municipiul Oradea. Relieful este variat, fiind dispus în trepte ce coboara de la est la vest, dinspre culmile Muntilor Apuseni spre Câmpia de Vest. În est, pe teritoriul judetului, se gasesc culmile înalte, vestice, ale Muntilor Bihorului ce salta peste 1.800 m si masivele Codru-Moma, Padurea Craiului si Plopis (Ses) - de înaltimi mai mici (500-1.000 m) - ce completeaza ca o treapta mult mai joasa silueta înalta a Bihorului. Aceste culmi mai coborâte, ce patrund ca niste tentacule spre vest, sunt despartite între ele de depresiunile Beiusului, pe Crisul Negru, si Vad-Borod, pe Crisul Repede. Dealurile piemontane fac trecerea spre treapta cea mai joasa, spre Câmpia de Vest (Câmpia Crisurilor, în sud si Câmpia Barcaului, în nord).

 

Geografie

Clima continental-moderata se afla sub influenta maselor de aer vestice, mai umede si mai racoroase. Temperatura medie anuala variaza între 6° si 10,5°C, iar cantitatile precipitatiilor cazute cresc de la vest spre est, fiind cuprinse între 500 si 1.200 mm. Reteaua hidrografica, formata de Crisul Repede, Crisul Negru, Barcau si afluentii lor, prezinta mari variatii de nivel, fapt ce a impus regularizarea cursurilor.

Bogatiile naturale ale subsolului sunt reprezentate prin resursele de lignit (Popesti, Borumlaca, Varzari, Suplacu de Barcau, Osorhei), bauxita (Muntii Padurea Craiului), nisipuri bituminoase (Derna, Tatarus), petrol (Suplacu de Barcau), argile refractare (Balnaca, Suncuius), marmura (Baita, Chiscau), bentonita (Vadu Crisului), precum si prin izvoare cu ape geotermale (lânga Oradea - Baile Felix si Baile 1 Mai, Madaras, Rabagani si Tamaseu) si ape minerale (Tinca si Stana de Vale). Resursele solului le formeaza întinsele suprafete ocupate de paduri (cer, gorun, gârnita, fag, brad, molid), pasuni si fânete naturale.

Economia judetului se caracterizeaza printr-o dezvoltare continua a tuturor ramurilor. În productia industriala, concentrata îndeosebi în municipiul Oradea, ponderea cea mai ridicata o au ramurile industriei usoare (blanarie, încaltaminte si confectii), alimentara, urmate de industria energetica si constructii de masini, metalurgia neferoasa - inclusiv extractia, industria chimica, exploatarea si prelucrarea lemnului (Oradea, Beius). Bine dezvoltata este si industria materialelor de constructii si a sticlei, in special in zona Alesd.