Judetul Timis
Obiective turistice
Obiective culturale
Calendar Evenimente
Unde pot manca
Scurt Istoric
Timisoara a beneficiat de introducerea ultimelor descoperiri ale stiintei ale epocii. Telegraful a fost introdus in 1854, calea ferata in 1856, ilumitatul cu gaz in 1857, tramvaiul cu cai in 1859 si telefonul in 1881. Construirea centralei electrice in 1884 a facut din Timisoara primul oras din Europa cu iluminat stradal si in 1899 au fost introduse tramvaiele electrice.
Georgrafie
Judetul Timis este situat in partea de vest a tarii avand granita cu Yugoslavia si Ungaria spre vest si Arad, Hunedoara si Caras-Severin in nord, est, si sud. Asezarea geografica a judetului este foarte avantajoasa, la intretaierea celor mai importante drumuri europene unde culturile si civilizatia din vest interfera cu cele din est. Doua capitale europene sunt in apropriere: cea a Yugoslaviei, Belgrad, 170 km de Timisoara si cea a Ungariei, Budapesta, la 300 km distanta. Viena este la o distanta egala cu cea dintre Timisoara si Bucuresti: 550 km. Judetul Timis, cel mai mare judet al Romaniei, cu o suprafata de 8.697 km patrati, beneficiaza de o clima temperata, are doua treimi din teritoriu acoperite cu campii traversate de raurile Timis, Bega si Barzava. La est campia se ridica bland printre dealuri acoperite de vii si livezi spre inaltimile medii ale Muntilor Poiana Ruscai (1300-1400m). Judetul este populat de peste 690.000 locuitori, peste 60% dintre acestia traiesc in zona urbana reprezentata de doua municipii - Timisoara si Lugoj si cinci orase - Buzias, Deta, Jimbolia, Sannicolau Mare si Faget. Dupa nationalitate 80,1% sunt romani, 9% - unguri, 3,8 % - germani, 2,4 % - sarbi, etc. Capitala judetului - Timisoara, al patrulea oras ca marime al tarii - este un important centru istoric, economic, financiar, cultural si stiintific, adevarata poarta a Romaniei spre Europa Occidentala.
Info Turism
Timis, cel mai vestic si mai mare judet al Romaniei, cu clima temperata, este acoperit pe doua treimi din suprafata sa de campie fertila si traversat de raurile Timis, Bega si Barzava. La est campia se ridica langa dealurile acoperite de vii si livezi spre Muntii Poaina Ruscai (1300-1400 m peste nivelul marii). In acest judet, conform ultimului recensamant din 1992, sunt un numar de 700.033 locuitori din care peste 60% traiesc la orase. Sunt doua municipii Timisoara si Lugoj, si cinci orase (Buzias, Deta, Jimbolia, Sanicolau Mare si Faget). Aici traiesc romani (80,1 %), maghiari (9%), germani (3,8 %), sarbi (2,4 %) etc. Capitala judetului, Timisoara (Mica Viena), al patrulea oras ca marime din Romania, este un important centru istoric, economic, financiar, cultural si stiintific, adevarata poarta a Romaniei spre Europa Occidentala. Tumultoasa istorie multimilenara a acestei zone a lasat posteritatii numeroase si importante monumente si vestigii de mare valoare natioanala si eur opeana: Castelul Huniazilor, Casa lui Eugeniu de Savoya, Palatul Dicasterial, bastionul vechii Cetati Timisoara, biserica Manastirii Minorite, Hanul Postei, Turnul "Sf. Nicolae", Sinagoga SEphardic (in Lugoj), Cetatea Ciacova, Castelul Regal din Banloc, Monumentul de la Tapae ( o mica Columna a Imparatului Traian), etc. Parcul dendrologic din Bazos, Rezervatia Ornitologica Satchinez, padurile seculare Pischia, Binis, Hodos-Remetea Mica, Cheveresu Mare cu o bogata fauna, izvoarele de apa minerala de la Buzias, Calacea sau Ivanda (comparate de spacialisti cu cele da la Baile Evian si Karlovy), lacul artificial situat in zona Surduc, Pestera Romanesti Cave etc. sunt puncte de atractii turistice in judetul Timis. Deasemenea aici se gasesc numeroase vestigii importante ale coliziunii civilizatiei, istoriei si culturii romanesti cu cea europeana: casa-museu Nikolaus Lenau, casele memoriale ale lui Brediceanu, Vidu, Grozavescu, Traian Vuia in Lugoj, casele memoriale ale muzicianului Bela Bartok si pictorului Stefan Jager, Domul Catolic din Timisoara unde se gasesc valori apartinand patrimoniului culturii universale. Traditionala ospitalitate a oamenilor si mandria lor ("Doar Banatul este fruntea" spune o veche vorba) se intalneste in bucataria Banatului similara cu cea de la Viena. Pentru iubitorii de agro-turism, minunatele sate situate la campie cu oameni ospitalieri si vinuri dulci de Recas, Buzias, Teremia cat si tuica de pruna si caisa sunt suficiente motive pentru a petrece sfarsitul de saptamana sau vacanta aici. Cei care au vizitat o data acest judet vor reveni.