Mocãniţa de pe Valea Vaserului - Construită în 1932, CFF Vişeu de Sus funcţionează şi ȋn zilele noastre, având ca scop principal transportul de buşteni de pe Valea Vaserului la fabricile de prelucrare a lemnului din Vişeu de Sus. CFF Vişeu de Sus este singura cale feratã cu ecartament ȋngust din Europa, încă folosită pentru transportul lemnului. Mocăniţa urmează cursul Râului Vaser, fiind singurul mijloc de transport până în inima Munţilor Maramureşului. Începând cu anii 2000, circulă regulat pe Valea Vaserului trenuri cu abur pentru turişti. Sezonul turistic începe primăvara şi se încheie toamna, la sfȃrşitul lunii octombrie. Trenurile turistice urcă până la staţia Paltin (21.6 km), aproximativ două ore depărtare de oraşul Vişeu de Sus, acolo unde s-a amenajat un loc plăcut pentru popas. Ora de pornire este 9:00 dimineaţa, iar sosirea este în jurul orei 15:00. În Paltin, turiștii pot să admire panorama de pe platforma amplasată pe stânca din apropiere, să se bucure de un picnic şi de aerul proaspăt de munte. Pentru picnic există servicii de catering cu o ofertă de mâncare diversificată. Pentru cei care doresc să se aventureze cu Mocăniţa în afara sezonului turistic, există posibilitatea de a comanda trenuri charter, care, de asemenea, pot include servicii de catering. Începând cu sezonul 2011, CFF Vişeu de Sus oferă cazare în cadrul trenului hotel Carpatia-Express, amplasat ȋn apropierea gării, având o capacitate de 40 locuri de dormit şi un restaurant pentru 40 de persoane.
Rezervaţia Pietrosul Rodnei de 3300 ha, a fost declaratã de UNESCO "rezervaţie a biosferei". Aici traiesc capra neagrã şi marmota. Vegetaţia rezervaţiei cuprinde şi un numar mare de endemisme, ce cresc ȋn mijlocul unui minunat peisaj alpin, presãrat cu lacuri glaciare.
Rezervaţia de castan comestibil se intinde, pe o suprafaţa de 500 ha, pe dealurile ce ȋnconjoarã Baia Mare.
Rezervaţia geologicã "Creasta Cocoşului" are ȋn centru o culme ȋngustã de andezit, porţiune dintr-un vechi crater vulcanic.
În Rezervaţia fosilierã Chiuzbaia se gãsesc urme ale vegetaţiei pliocene.
Parcul Natural Munţii Maramureşului, Defileul Lăpuşului, Tăurile Chendroaiei, Cheile Tătarului de pe Platoul Izvoare, Lacul Morărenilor de lângă satul Breb sunt doar câteva din celelalte arii protejate, o sărbătoare pentru ochi...