Acvariul din Constanta  este amplasat pe malul marii, chiar in fata impunatorului Cazino constantean. Inaugurat cu mare fast pe data de 1 mai 1958, Acvariul din Constanta a fost pentru o lunga perioada de timp prima si singura institutie publica de acest gen din tara noastra. Cladirea care gazduieste acvariul a fost construita la inceputul secolului XX ca anexa a Cazinoului si a functionat ca restaurant pana la reamenajarea ei pentru destinatia actuala . Spatiul expozitional al Acvariului este destinat prezentarii expozitiei permanente de fauna si flora acvatica, dar si unor expozitii temporare cu diverse tematici legate de biologie, ecologie acvatica si pescuit marin. De-a lungul timpului Acvariul din Constanta a adunat peste 100 de specii de pesti si vietuitoare marine care apartin unor zone geografice diverse. Tinand cont de criterii ecologice, biogeografice si taxonomice, Acvariul constantean este structurat in trei sectii: Marina, Dulcicola si Pesti Exotici. Sectia Marina este cea mai mare si mai reprezentativa sectie a Acvariului si adaposteste specii de pesti si nevertebrate intalnite in Marea Neagra si migratori din Marea Mediterana. Spectaculos in cadrul acestei sectiuni este bazinul care adaposteste o impresionanta colectie de sturioni, renumita pentru longevitatea exemplarelor. Interesante pentru vizitatorii care trec pragul Acvariului constantean sunt si speciile de pisica de mare, scorpia si dragonul de mare, stelutele de mare, calutul, acul si ata de mare, corosbinele si cocoseii de mare, etc.

Delfinariu Constanta  se numara printre cele mai vizitate obiective turistice din Constanta atat in sezonul estival, cat si in extra sezon. Alaturi de Planetariu, Observatorul Astronomic si Microrezervatie, Delfinariul face parte din frumosul si interesantul Complex Muzeal de Stiinte ale Naturii Constanta, situat la intersectia bulevardului Mamaia cu strada Soveja. Delfinariul a fost inaugurat pe data de 1 iunie 1972, reprezentand la acea vreme primul muzeu de acest gen din Romania si din sud-estul Europei. In prezent, Delfinariul ramane singura locatie din tara noastra in care va puteti relaxa urmarind un spectacol extraordinar ai carui protagonisti sunt delfinii, leii de mare si pinguinii. Vedetele Delfinariului constantean sunt Peipei, Chen Cheng si Ni-Ni (un mascul si doua femele), trei delfini adusi in 2010 din China.  Starurile cu inotatoare executa giumbuslucuri pline de farmec in fiecare zi dupa un program bine stabilit, smulgand zambete si aplauze frenetice din partea spectatorilor prezenti.

Lacul Techirghiol - Este situat pe teritoriul adminstrativ al localitatii Techirghiol, la sud de Eforie Nord si la vest de cordonul litoralce leaga Eforie Sud de Eforie Nord facand parte din rezervatia mixta Lacul Techirghiol. Este cel mai intins lac salin de pe teritoriul Romaniei. Namolul sapropelic de pe fundul lacului Techirghiol are calitati curativeremarcabile. Calitatile apei si ale namolului au determinat dezvoltarea unor statiuni balneare pe tarmul lacului: Eforie Nord, Eforie Sud, Techirghiol.

Lacul Oltina - Este situat la vest de localitatea Oltina, fiind inclus in Rezervatia Naturala mixta Lacul Oltina. Lacul face parte din categoria lacurilor de lunca.

Lacul Siutghiol - Acesta ocpua o suprafata de 1900 ha, avand lungimea de peste 7 km, fiin despartit de mare priontr-o fasie de litoral - plaja Mamaia. Apa lacului provine din izvoare de apa dulce situate pe fundul si in extremitatea sa vestica. Lacul siutghiol este popular, deoerece aici se pot practica sporturi acvatice, precum yachting sau schi nautic. Tarmul din zona lacului se constituie in principal din calcare rezultate din depozitele juratice, cretacice si sarmatiene. In vecinatatea sa se mai gaseste un lac, tot cu apa dulce -Lacul Tabacarie.

Lacul Istria - Este un lac imens, situat in partea de est a localitatii Istria, avand legatura cu lacul Sinoe prin canalul  Histria.

Lacul Sinoe. Sinoe este un lac din complexul lacustru Razim-Sinoe. Prin pozitia sa in cadrul complexului si prin departarea sa de gura canalelor Dunavat si Dranov, lacul Sinoe are o concentratie mare in saruri, de circa 15g/l. Pe malul lacului se gasesc ruinele cetatii antice Histria.

Lacul Corbu. Lacul se afla pe teritoriul administrativ al comunei Corbu.Lacul este cunoscut d emult de catre pescari ca un lac foarte bun de pescuit cu multe specii de pesti. Lacul corbu impreuna cu Grindul Chituc se afla intr-o zona strict protejata, unde chira de balta isi are locul preferat de pescuit si clocit, la intrecere cu pescarusul argintiu si pescarusul rizator.

Lacul Tatlageac. Lacul se afla in nordul statiunii Olimp, in extravilanul comunei 23 August. Lacul Tatlageac este un liman fluvio-marin, unde se pot practica sporturi nautice. Lacul are o deosebita importanta, in special datorita namolului cu calitati terapeutice.

Rezervati Naturala "Masivul Cheia". Rezervatia este situata pe teritoriul satului Cheia, pe malul stang al Vaii Casimcea fiind rezervatie mixta - botanica si geologica. Rezervatia este compusa din calcare de origine organogena, cu forma de coloane si tunuri; formatiunile avand diametrul cuprins intre 15-30 M si inaltime de 30 M.

Microrezervatia Naturala Constanta din cadrul Complexului Muzeal de Stiinte ale Naturii este un loc unic in Constanta. Inaugurata in anul 1985, Microrezervatia se intinde pe o suprafata de cca 6 ha din care 2 ha reprezinta luciu de apa cu vegetatie specifica. Acest obiectiv a fost creat din ideea de a oferi vizitatorilor o imagine cat mai completa asupra naturii dobrogene.

Parcul Arheologic Constanta reprezinta un spatiu cu vegetatie bogata in care spiritul vechii cetati Tomis este inca viu. Parcul se intinde pe o suprafata generoasa, intre Primaria Constanta si bulevardul Ferdinand, iar aleile sale par a fi sali de expozitie dintr-un muzeu de istorie. Acestea sunt incadrate de coloane, vase de ceramica si alte vestigii istorice care dateaza din perioada romano-bizantina a cetatii. Latura de parc dinspre bulevardul Ferdinand este inca marginita de zidul roman de incinta, constructie ce dateaza din secolul al III-lea d.Hr. si care prezinta doua porti de intrare in cetate. Tot aici pot fi observate ramasitele Turnului Macelarilor, refacut in timpul lui Iustinian, si o serie de alte fragmente arhitectonice ale Tomisului antic. Pe peretele cladirii aflate in extremitatea estica a parcului se poate observa Harta asezarilor antice din Dobrogea, un obiectiv realizat la scara mare si confectionat din piatra naturala.

Planetariu Constanta arte a Complexului Muzeal de Stiinte ale Naturii, PLANETARIUL din Constanta va invita intr-o calatorie de initiere in tainele ascunse ale boltei ceresti. Ca intr-o fereastra deschisa catre cer vi se vor prezenta stele, planete, meteori, galaxii si altele corpuri ceresti care vegheaza omenirea de mii de ani. Planetariu a luat fiinta in 1969, anul in care omul a pasit pentru prima data pe Luna. Amplasat la intersectia bulevardului Mamaia cu strada Soveja, aproape de intrarea sudica in statiunea Mamaia, destainuie si astazi misterele greu de patruns ale cerului. Planetariul dispune de o cupola al carei diametru are 8 metri si o capacitate de 80 de locuri, loc in care se realizeaza demonstratii. In cadrul acestor demonstratii vizitatorii pot urmari proiectia unui cer instelat pe o bolta artificiala. La intrare în Observator, se poate vizita o expozitie care prezinta structura Universului, pornind de la metagalaxie pana la structura Sistemului Solar, prezentand planetele in imagini, alaturi de caracteristicile lor. Tot în cadrul Observatorului Astronomic se afla cupola pentru observatii astronomice. Aceasta are un diamentru de 5 metri si adaposteste un Telescop cu oglinda tip Cassegrain. Institutia dispune si de alte instrumente astronomice cum ar fi: luneta tip scoala (identica cu Telementor), luneta amator si luneta binoculara Busch. Cu ajutorul acestor instrumente personalul bine pregatit al Planetariului face observatii astronomice de zi si de noapte. Toti specialistii si instrumentele Planetariului stau la dispozitia vizitatorilor dornici sa descifreze tainele Universului dupa un program flexibil mai ales in timpul verii, atunci cand conditiile pentru obsevatii nocturne sunt mult mai bune. Planetariu sta la dispozitia oamenilor curiosi ori de cate ori exista cate un fenomen astronomic special (eclipse, ploi de stele, etc) pentru observatii si explicatii.

Portul Turistic Tomis Constanta este una dintre locatiile celebre ale orasului Constanta atat pentru turisti, cat si pentru localnici. Indiferent de sezon, zona portului Tomis este alegerea pe care o fac cei care doresc sa admire mare, fie din masina, fie printr-o plimbare lejera. Accesul catre port se face foarte usor prin intermediul unei strazi care coboara pana in "buza" golfului, chiar in zona in care se "odihnesc" yachturile luxoase si ambarcatiunile cu vele. 

Insula Ovidiu din Lacul Siutghiol este unul dintre locurile care exercita o adevarata atractie asupra turistilor care sosesc in statiunea Mamaia. De-a lungul timpului, micul petic de pamant a starnit curiozitatea si imaginatia oamenilor, care au tesut in jurul sau o serie de legende. Una dintre aceste povestiri are legatura cu originea numelui pe care il poarta insula. Se spune ca, in timpul exilului sau, poetul Ovidius Publius Naso se retragea pe acest petic de pamant pentru a-si scrie versurile, astfel insula a fost botezata cu numele sau. In realitate, specialistii nu au gasit nicio dovada care sa ateste prezenta poetului Ovidius pe aceasta mica insula din lacul Siutghiol. Cu toate acestea, legenda a ramas in picioare pana in zilele noastre si mai exista inca oameni care cred cu tarie in veridicitatea ei.

Pontonul din statiunea Mamaia este o atractie turistica inaugurata la inceputul sezonului estival 2012. Pasarela porneste de pe plaja, din dreptul hotelului Victoria, inainteaza in mare pe o distanta de aproximativ 500 de metri si se finalizeaza cu un debarcader.

Epava Evanghelia Costinesti este localizata in largul coastelor statiunii Costinesti si poate fi observata cu usurinta de pe plaja. Desi multi turisti stiu de existenta epavei de la malul marii, foarte putini dintre ei ii cunosc povestea. “Evanghelia” a fost o nava comerciala sub pavilion grecesc care a esuat in toamna anului 1968 din motive care au ramas necunoscute

Portul Turistic Mangalia este cel mai modern port romanesc destinat navelor turistice de dimensiuni mici care navigheaza de-a lungul litoralului Marii Negre. Portul a fost amenajat in perioada 2006-2008 cu finantare europeana si locala. In Portul turistic Mangalia pot poposi pana la 146 de ambarcatiuni care beneficiaza de spatii moderne de acostare si intretinere.

Cetatea Argamum O adevarata comoara a istoriei, Cetatea Argamum este prima asezare de pe teritoriul tarii noastre mentionata in documente antice (sfarsitul secolului VI i.Hr.). Cetatea este amplasata pe malul lacului Razelm, in apropiere de localitatea tulceana Jurilovca, accesul catre cetate facandu-se din E87, care leaga Constanta de Tulcea. Pana la cetate va puteti bucura de frumusetea satului Jurilovca, o localitate aparte, populata de lipoveni. Turistii care ajung pe aceste meleaguri raman placut surprinsi de pitorescul zonei.

Situl arheologic "Cetatea Capidava" - se afla sub administrarea Muzeului de Istorie Nationala si Arheologie Constanta , cetatea ocupa un loc important in sistemul defensiv roman facand parte din seria de castre si fortificatii ridicate in timpul imparatului Traian, la inceputul sec.ll p.Chr., in cadrul masurilor de organizare a limes-ului dunarean,  cercetata neintrerupt din anul 1924, Capidava prezinta astazi vizitatorilor sai zidul de incinta, asa cum arata el in ultima etapa a functionarii sale, o parte din trama stradala organizata conform criteriilor specifice urbanismului roman, cladiri administrative, o basilica paleocrestina din coltul de nord, cladiri cu diferite alte functionalitati, precum si o parte din instalatiile corespunzatoare micului port la Dunare sau complexe exterioare fortificatiei, cum ar fi edificiul termal situat la est de aceasta .Adresa: pe malul drept al Dunarii, la jumatatea distantei dintre Harsova si Cernavoda

Rezervatia Dunele maritime de la Agigea - In aceasta rezervatie mixta (floristica si faunistica) de numai 8 ha, formata prin depunerea continua a nisipului adus de vant din directia nord, se pot intalni specii extrem de rare pentru flora tarii noastre precum: volbura de nisip, ciucusoara de nisip, carcelul o gimnosperma foarte interesanta, dar si elemente faunistice precum broasca dobrogeana protejata prin lege si soparla de nisip, vrabia spioana.

Rezervatia naturala Canaralele de la Harsova - Frumusetea peisagistica este data de canaralele(stancile) formate din acalcare roscate si din importanta istorica a zonei din amonte, unde se gaseste un sit arheologic pentru cetatea romano-bizantina, construita in sec. al II-lea de catre romani.

Rezervatia Padurea Hagieni, este situata la granita cu Bulgaria, la numai 10 km de orasul Mangalia. Rezervatia este situata pe un teren accidentat, cu mici dealuri si cantoane si o mica balta cu vegetatie acvatica si palustra.

Rezervatia stiintifica Fantanita Murfatlar. Aceasta rezervatie cuprinde 515 specii de plante si multe specii de animale, toate caracateristice Dobrogei de sud. Dintre speciile de animale caracteristice rezervatiei, enumeram: dihorul de stepa, dihorul patat si grivanul.

Rezervatia naturla Canaraua Fetii, datorita portiunilor, datorita portiunilor cu aspect salbatc de canion, a stancilor ca niste turnuri de cetate si a grotelor. Aceasta zona a fost candva un brat al Dunarii. Datorita cliemi blande, aici s-au concentrat numeroase elemente de flora si fauna submediteraneana si baltica, cum ar fi: ghimpele, cerul, teiul argintiu, carpinita, visinul turcesc, greierele bortos, vipera cu corn dobrogeana, vulturul alb, bufnita mare si corbul.

Rezervatii speologice  - Pestera La Adam si Gura Dobrrogei("Liliecilor").

Rezervatia Naturala Cheile Dobrogei - situata pe cursul inferior al paraului Casimcea

Pestera "La Adam" este cunoscuta si dincolo de hotare pentru ca in interiorul ei au fost gasitenumeroase resturi scheletice a peste 65 de specii de mamifere de varsta cuaternara si resturi fosile a peste 80 de specii de animale din jurasic. tot in aceasta pestera a fost descoperit un molar apartinand Homo sapiens fosilis. 

Pestera "Gura Dobrogei are aproape 500 Metri lungime si in ea s-au gasit dovezi ale unor vechi activitati umane(unelte de silex, fragmente de ceramica neolitica, obiecte de metal din epoca fierului).

Arie Maritima protejata - Acvatoriul litoral-marin "Vama Veche - 2 Mai". In aceasta zona exista o abundenta de vietuitoare marine, comparativ cu partea de nord a litoralului romanesc. Aici exsita numeroase specii rare si recent a fost gasita o specie innvaziva, crabul american albastru.

Complexul Arheologic in aer liber si ruinele Cetatii Tomis - Viata orasului Constanta se desfasoara in aceeasi vatra de aproape 2600 de ani. Tomis - cum s-a numit in antichitate- a fost fondat in sec.Via Chr. de grecii din Milet. Aici insa exista deja o asezare a bastinasilor, dupa cum au dovedit-o cercetarile facute in singurul loc neatins de constructii moderne - Parcul Catedralei.

Ruinele orasului antic Callatis. Orasul Callatis este o colonie de origine doriana, intemeiata de grecii veniti din Heravleea Pontica, colonie a Megarei. Cetatea, intemeiata spre sfarsitul sec. VI a Chr. cunoaste, in eporca elenistica, in a doua jumatate a sec.IV a. Chr, una dintre principalele sale faze de dezvoltare economica si social-politica

Ruinele cetatii Histria. Cetatea Histria, este situata pe malullacului Sinoe, este prima colonie greaca de pe tarmul de vest al Marii Negre. Intemeiata pe la mijlocul secolului VIIa Chr. Histria are o dezvoltare neitrerupta atat in perioada greaca, cat si in cea romana, reprezentand pentru multa vreme cel mai insemnat centru economic si cultural de la gurile Dunarii.

Ruinele Cetatii Capidava. La jumatatea distantei dintre Harsova si Cernavoda, pe malul Dunarii, se afla una dintre cetatile ridicate in timpul Imparatului Traian ca masura de intarire a frontierei romane pe linia fluviului. Castrul a fost construit de detasamente din legiunile a V a Macedonica si a XI-a Claudia. Toponimul getic confirma o locuire preromana in zona, atestata de altfel arheologic, intr-un loc ata de important pentru comunicatie si schimburi comerciale dintre daco getii din Doborgea si cel din Campia Munteana