Lacul Floroiu
Cheile Borzesti sunt situate la cca 5 km sud-vest de Cheile Turzii (judetul Cluj), fiind sapate de apele Vaii Borzesti (Berchis) în aceleasi formatiuni calcaroase jurasice, ca si Cheile Turenilor si Cheile Turzii. Defileul este spectaculos, salbatic, întrerupt de mai multe cascade, relativ greu accesibil turistilor. Valea Borzesti se varsa în râul Aries între localitatile Buru si Moldovenesti, la sud-vest de municipiul Turda.
Lacul Tarnita se gaseste între comunele Râsca, Marisel si Gilau, judetul Cluj, la vest de municipiul Cluj-Napoca. Cu o suprafata de cca. 215 ha si o lungime de peste 8 km, lacul Tarnita este una din cele mai apreciate zone turistice din judetul Cluj. Este alimentat de apele Vaii Somesul Cald (unul din afluentii Somesului Mic).
Lacul Geaca
Muntii Gilaului sunt o grupa montana a Muntilor Apuseni apartinând de lantul muntos al Carpatilor Occidentali. Cel mai înalt vârf este Vârful Chicera Comarii, cu 1.475 m
Cascada Rachitele din Vladeasa - O cascada cu înaltimea în jur de 50 metrii, în doua trepte
Masivul Vladeasa este o grupa montana a Muntilor Apuseni apartinând de lantul muntos al Carpatilor Occidentali. Cel mai înalt pisc este Vârful Vladeasa, cu o altitudine de 1.836 m.
Lacul Belis - Fântânele este un lac artificial de acumulare din Muntii Gilau
Muntii Trascaului sunt o grupa montana a Muntilor Apuseni apartinând de lantul muntos al Carpatilor Occidentali. Cel mai înalt vârf este Vârful Dambau, cu 1.369 m
Salina Turda se gaseste în zona Durgau-Valea Sarata din Turda. Intrarea in Salina (prin galeria de acces Franz Josef) se face din str. Salinelor 54A
Cheile Runcului reprezinta cea mai spectaculoasa stapungere mofologica a crestei calcaroase Vulturese, nu atat prin lungimea lor, care nu depaseste cu mult 1000 m, cat prin amploarea dezvoltarii pe verticala, energia de relief in perimetrul cheilor depasind uneori 450 m. Cheile Runcului sunt situate in bazinul mijlociu al vaii Runcului, respactiv in partea centrala a fasiei carbonatice si au o orientare aproximativa pe directia nord-vest sud-est.Se afla în partea de est a masivului Muntele Mare, pe cursul pârâului Ocolisului, afluent de stânga al Ariesului. Altitudinea maxima este de 982 m, în vârful care domina dinspre vest Cheile Runcului. Altitudinea minima: 595 m (la intrarea pârâului Ocolisului în chei) si 500 m
Pestera Casa Zmeului
Cheile Pociovalistei sunt o rezervatie naturala, situata în partea de est a masivului Muntele Mare, respectiv în extremitatea de nord a judetului Alba, la granita catre judetul Cluj, pe teritoriul comunei Ocolis, la vest de satul Runc. Este o rezervatie complexa, constituita din forme de relief pitoresti, o asociatie de abrupturi prapastioase, creste, turnuri, tancuri si hornuri.
Muntele Baisoara - Este situat la 800 m de comuna Baisoara si are o altitudine de 1600m. Zona este extrem de apreciata de amatorii de schi, iar vara exista conditii prielnice pentru vinat si pescuit.
Rezervatia Cheile Turzii - Cheile Turzii sunt o rezervatie naturala protejata, aflata la o distanta de 6 km vest de Turda, de-a lungul vaii Hasdate. Au o lungime de 1270 m si o înaltime a peretilor de pâna la 250 m. În total se cunosc în Cheile Turzii cca 60 de pesteri, firide sau arcade (resturi ale unor pesteri prabusite), aproape toate de dimensiuni mici (doar 8 depasesc 20 m lungime, cea mai mare atingând 120 m). Cheile Turzii ofera un peisaj carstic de o rara salbaticie: stânci înalte si abrupte, creste ascutite, turnuri de piatra, vâlcele pietroase, grohotisuri, arcade etc. Contine peste 1.000 de specii de plante si animale, unele reprezentând elemente rare, ca usturoiul salbatic, acvila de stânca s.a.
Rezervatia Cheile Turului - Cheile Turului (denumite si Cheile Turenilor) sunt o rezervatie naturala salbateca, cu o suprafata de 25 ha aflata la nord de municipiul Turda, în judetul Cluj. Au o lungime de 1850 m, iar peretii (înalti de 100-150 m) sunt decorati cu diferite forme carstice: cascade, marmite, pesteri.
Rezervatia Fânatele Clujului - Fânatele Clujului este o rezervatie botanica aflata la app. 3 km nord de municipiul Cluj-Napoca, cu o vegetatie specifica zonelor din Asia si Europa rasariteana.
Rezervatia botanica de la Suatu - Reprezinta o rezervatie floristica de mare valoare in special datorita existentei pe coastele abrupte din partea de est a rezervatiei a unui neam de lintea pratului(Astragalus p?terfi), care nu mai traieste in nici o parte a tarii si a lumii. Se poate ajunge in aceasta rezervatie pe soseaua Cluj Napoca – Reghin iar de acolo pe un drum secundar pana in comuna Suatu aproximativ 8 km.
Rezervatia ornitologica Lacul si Valea Legii - Situata in bazinul superior al Raului Fizes, rezervatia a fost declarata monument al naturii in anul 1967. Are o suprafata de peste 45 ha, iar pe curinsul ei se afla numeroase vai mlastinoase acoperite de sulf.
Rezervatia geo-botanica Scarita-Belioara (peste 1350m altitudine, numeroase specii rare de plante si animale).
Rezervatia Lacul Stiucii - Reprezinta o rezervatie ornitologica situata la 4 – 5 km de orasul Gherla , la intrarea in satul Sacalaia , si are o suprafata de 25 ha . Acest obiectiv turistic – lac cu apa dulce, declarat monument al naturii este bine cunoscut si indragit de locuitorii oraselor Gherla, Dej, Cluj-Napoca.,dar si de turisti din tara si strainatate. Lacul face parte din iazurile Campiei Transilvaniei situate in bazinul Vaii Fizesului, afluent al Somesului Mic si reprezinta o “delta in miniatura” unde poposesc pentru hrana si cuibarit numeroase pasari de balta migratoare ca: califarul alb(Tadorana tadorana), cufundacii, starcii, ocrotite de stufarisul des .
Cheile Runcului sunt o rezervatie naturala, situata în extremitatea de nord a judetului Alba, la granita catre judetul Cluj, pe teritoriul comunei Ocolis între satele Lunca Larga în nord si Runc în sud. Este o rezervatie complexa, constituita dintr-un relief deosebit de pitoresc, un ansamblu de abrupturi, creste, tancuri si turnuri.