Lacul Blasova – numit “Dunarea Veche” sau “Potcoava”, localizat in Insula Mare a Brailei (estul Baltii Brailei), la 26 km de mun. Braila si la 1 km vest de Dunarea Veche, pe celalalt mal aflandu-se comuna Turtucoaia din Dobrogea, este lac de meandru format prin inchiderea meandrelor bratului Dunarii cu depuneri aluvionare, suprafata = 400 ha
Lacul sarat Movila Miresii – localizat pe teritoriul comunei Movila Miresii, lac de crov, rezultat in urma depunerii cu apa a depresiunilor de tasare in loess, forma alungita pe directia VE, lungime = cca. 2,7 km, latimea = max. 0,9 km, adancime = 0,5 m, suprafata oglinzii de apa = 184 ha, cai de acces = DN 22 Braila - Rm. Sarat.
Lacul Zaton – numit si Japsa Plopilor, lac de meandru, cu apa dulce, localizat in sudul Insulei Mari a Brailei, pe teritoriul comunei Frecatei, suprafata = 80 ha, lungime = 800 m, latime = 20-50 m, adancime = cca. 3,5 m, forma de potcoava.
Lacul Caineni Bai – localizat la limita vestica a judetului, pe malul stang al raului Buzau (teritoriul comunei Visani), liman fluviatil care a luat nastere prin anastomozarea unor mici vai afluente Buzaului (lac cu apa sarata), forma alungita pe directia VSV-ENE, lungime = cca. 2,4 km, latime = max. 0,5 km, adancime = 1-1,2 m, suprafata oglinzii de apa = 96 ha, cai de acces = DN 2B, DN 22, DJ din localitatile Faurei si Balta Alba.
Lacul Sarat este de fapt format din doua lacuri, despartite de o sosea si de o linie ferata, lacuri ce comunica intre ele printr-un canal subteran special amenajat. Primele stabilimente pentru bai calde au fost construite aici inca din 1875. Cercetarile ulterioare, analizele chimice ale apei lacului au demonstrat puternica concentratie de saruri minerale din Lacu Sarat si faptul ca namolul de aici dispune de o eficienta terapeutica analoga lacurilor din Suedia, Italia sau Austria.Astazi statiunea ofera facilitate pentru bai calde in ape minerale in cazi, aplicari de namol cald si rece, urmate de bai in apele lacului, instalatii electro si hidroterapeutice, gimnastica, piscine pentru kinetoterapie. In toate aceste procedee de tratament se folosesc toti compusii chimici aflati in namolurile Lacului Sarat: sulf, clor, sodium, brom, magneziu, folositi in tratamentul bolilor reumatismale, degenerative si inflamatorii, bolilor dermatologice, ginecologice si ale sistemului nervos. Complexul balnear Lacul Sarat ofera 250 de locuri de cazare iar statiunea este legata prin linii de tramvai si autobuz de municipiul Braila. Tot din aceasta statiune se poate pleca in excursii organizate cu vaporul pe Dunare, catre Delta Dunarii si Marea Neagra.
Muntii Macinului - Pentru cei care vor o schimbare de traseu, o trecere lina de la mersul lenes de campie la urcusul pe munte, Braila ofera aceasta posibilitate. Scrierile vechi arata ca “Lacu Sarat este un luciu de apa in care se oglindesc culmile uneori zimtate ale muntilor”. Acestia sunt Muntii Macinului. Orientati pe directia N-SE, ei se intind pe aproape 1000 km patrati, cuprinzand mai multe culmi si dealuri. Dintre acestea, Dealul Pricopanului este cel mai apropiat de Macin, de unde sunt vizibile culmile ce se insira spre SE: Vitelan, Cheia, Caramalau, Fantana de Leac, Vraicu
Gradina Publica - Braila ; oaza de vegetatie având cea mai veche constructie "Castelul de apa" si pastrand urmele cetatii de altadata (sec.XIV), de fapt azi câteva ziduri
Insula Mica a Brailei, cea mai importanta sub aspect stiintific si turistic din salba celor 7 insule, are o suprafata de 9559 ha, din care 6566 ha padure si 2921 ha luciu de apa (include 18 iezere). Accesul cel mai usor este prin Stancuta DJ 212, 4 km, Gropeni DJ 212, Giurgeni sau Harsova E60.