Castrul Jidova

Castrul roman Jidova - Campulung Muscel - Jidova (sau Jidova, Sidova) a fost un castru roman din linia fortificata Limes Transalutanus, ale carui ruine se afla pe teritoriul fostului sat Apa Sarata, In prezent lnglobat In orasul Campulung. Castrul este considerat ca fiind cel mai important fort de aparare de pe Limes Transalutanus, avand rolul de a controla drumul ce trecea prin Pasul Bran. A fost construit In timpullmparatilor Commodus si Septimius Severus, fiind singurul castru de piatra de pe Limes Transalutanus. Cercetarile arheologice au lnceput din anul 1962. S-au descoperit 0 parte a construqiilor din interiorul castrului si zidul de incinta. Zidurile au fost consolidate iar zidul de incinta de pe latura de sud a fost supralnaltat refacandu-se turnul de curtina. De asemenea a fost reconstituit hypocaustum-ului din praetorium.

Cetatea PoienariCetatea PoienariCetatea PoienariCetatea Poienari

Cetatea Poienari - Se afla pe cursul superior al râului Arges, lânga actualul sat Capatâni. Cetatea dateaza din secolele XIII si XV Fortificatia alungita, cu ziduri groase de 2-3 metri si 5 turnuri de aparare a avut parte de un singur asediu cel al turcilor din vara lui 1462. Constructia a fost ridicata direct pe stânca. Turnurile erau acoperite cu sindrila, interioarele sunt pardosite cu caramizi dreptunghiulare. A fost propietatea familiei Vlad Dracul.Legenda spune ca Vlad Tepes ajungând la cârma tarii în anul 1459 a arestat toate familiile de boieri care au participat la asasinatul tatalui - pe unii dintre ei i-a tras în teapa, iar pe altii i-a obligat sa mearga pe jos din capitala de atunci, Târgoviste pâna la Poenari, si sa construiasca o fortareata pe ruinele vechiului avanpost. O alta legenda leaga zidirea cetatii de legendarul domn Negru Voda, caruia ii sunt atribuite si cele doua semne din apropierea vârfului de stânca - urme lasate parca de niste încaltari uriase.

Valea lui StanValea lui Stan

Valea lui Stan - Valea este alcatuita dintr-o vale calma care surprinde cu cascade inalte de cca 2 m, De aici drumul se face cand pe o parte cand pe alta a paraului, avansarea se face pe scari metalice. Scarile unesc versantii paraului tumultos. Cheile cuprind numeroase cascade inalte de pana la 30 m , si numeroase acumulari de ape. Drumul prin chei duce pana la lacul Vidraru. Pentru a ajunge la Poiana lui Stan , trebuie mers dinspre Curtea de Arges Spre Vidraru, si undeva la 4-5 km de Capataneni intr-o curba se face intrarea pe traseu , langa o troita. Drumul dureaza cca 4 ore pana intr-o superba poienita. De acolo pe un drum forestier se ajunge la barajul Vidraru.

Valea Valsanului este situata in judetul Arges, pe teritoriul comunelor Arefu, Bradulet, Musatesti si Nucsoara, fiind o rezervatie naturala mixta cu specii rare de plante si animale, printre care se numara si o specie de peste unica in lume, o fosila vie veche de milioane de ani - aspretele(Romanichtys valsanicola). Valea Valsanului este o locatie deosebita pentru petrecerea unor vacante la cort sau cu rulota. De aici se pot face diverse drumetii catre Poienile Valsanului (11 km de drum forestier, in lungul raului), Cheile mici si Cheile mari ale Valsanului.

Cascada Vaii Rele de la Slatina(Nucsoara) - este una dintre cele mai spectaculoase din tara, desi este destul de putin cunsocuta. La ea se ajunge dupa un traseu de o frumusete aparte, prin muntii Fagaras, catre Curmatura Malitei si apoi spre Valea Rea, pe care pot fi admirate o sumedenie de caderi de apa, mai mici si mai mari.

Poiana cu Narcise de la Negrasi. Rezervatia naturala "Poiana cu narcise Negrasi" este situata in lunca raului Dambovnic, in comuna Negrasi, si este cea mai sudica poiana cu narcise a Romaniei, o relicva naturala din cuaternar. Pe o suprafata de 4.1 ha, la fiarcare sfarsit de aprilie si inceput de mai, florile din specia Narcissus stellaris infloresc, bucurand vizitatorii cu gingasia si frumusetea lor delicata.

Lacul Invartita sau lacul Nucsoara - Lacul Invartita , cunoscut si sub denumirea de Nucsoara, este cel mai mare lac carstic format pe gips*sulfat de calciu si roca solubila) de la noi din tara, cu o suprafata de 2,2 ha si o adancime de 5m, fiind declarat monument natural. Lacul s-a format intr-o dolina de gips, pe la sfarsitul secolului al XIX-lea. Izvoarele minerale sulfatate, calcice, sodice sau sulfuroase ar putea fi folosite in scopuri balneare.

Barajul VidraruBarajul VidraruBarajul VidraruBarajul Vidraru

Barajul Vidraru - Lacul Vidraru ocupa o suprafata de cca 10 km si a fost construit pe raul Arges in 1965. Barajul are o inaltime de 166 m, si o lungime de 307 m, grosimea barajului la baza este de 25 m , iar la coronament de 6 m. Pe linia barajului se afla monumental electricitatii , un prometeu imens , construit de Constantin Popovici. Barajul este urmarit de drumul DN7c spre judetul Sibiu. La barajul de la Vidraru se ajunge pe DN7c dinspre Curtea de Arges inspre Sibiu. Barajul se afla pe Transfagarasan pe drumul aflat la cea mai mare inaltime din tara.

TransfagarasanTransfagarasanTransfagarasanTransfagarasan

Tunelul Transfagarasan strabate muntele Fagaras la înaltimea de 2020-2045 m. A fost construit între 1969 - 1974 în scopuri militare are înaltime de 4,40 m, latimea de 6 m si are si un trotuar de 1 m pentru pietoni. Nu are lumina iar aerisirea este artificiala. Aerisirea se realizaza natural datorita curentilor puternici de aer ce strabat tunelul.

Cascada Balea intre varfurile Modoveanu si Negoiu, la peste 1200 de metri altitudine, Cascada Balea este cea mai mare cascada in trepte din Romania si are o cadere de 60 de metri.

Cascada CapraCascada CapraCascada CapraCascada Capra

Cascada Capra, sau Cascada Iezerului, se afla pe versantul sudic al muntilor Fagaras la altitudinea de 1690 m pe teritoriul judetului Arges aproape de Balea Lac. Distanta pana la Bâlea Lac este de 5 km. Apa cascadei provine din Lacul Capra care se fla la o inlatime de 2241 m. Are o cadere de peste 40 m.

Barajul RausorBarajul RausorBarajul RausorBarajul Rausor

Barajul Rausor - Situat pe drumul ce duce la Cabana Voina plecand din Campulung muscel catre Leresti si apoi urcand catre Cabana Voina. La jumatate de drum si iveste barajul de la Rausor. Barajul are volumul lacului de 68 mil.mc., inaltimea barajului este de 120 m, lungimea coronament 360m , latimea la baza 460m. Volumul barajului este de 3.9 mil. mc

Cheile DambovicioareiCheile DambovicioareiCheile DambovicioareiCheile Dambovicioarei

Cheile Dambovicioarei - Situata in partea sudica a masivului Piatra Craiului, zona Rucar-Dambovicioara se caracterizeaza printr-un relief carstic variat, spectaculos. Raurile care coboara din Muntii Fagaras , Piatra Craiului si Leaota au sapat in calcarele de aici vai inguste si adanci, Dand nastere, pe un teritoriu relativ restrans, celui mai mare complex de chei aflate la noi in tara. O asemenea roca, extinsa in roca, a permis dezvoltarea tuturor formelor de eroziune, subterane si de suprafata.Foarte vrecvente sunt pesterile cu dimensiuni mici si mijlocii.

Pestera DambovicioareiPestera DambovicioareiPestera DambovicioareiPestera Dambovicioarei

Pestera Dambovicioarei - Situata in partea nordica a satului cu acelasi nume - la circa 1 km - este lesne accesibila turistilor, amplasata chiar in apropierea soselei care strabate cheile Dambovicioarei. Lunga de peste 250m, aceasta pestera are aspectul unei galerii putin ramificate, traseul sau fiind usor ascendent; Ea poate fi strabatuta usor avand plafonul mai inalt decat statura omului (cca 2 m). interiorul ofera conditii optime de vizitare- simti aici un usor curent de aer care demonstreaza existenta a inca unei comunicari cu exteriorul. Golul subteran s-a format prin eroziunea calcarelor de catre apele raului "Pestera" care acum isi poarta undele in apropiere, pe langa intrare.

Pestera Ursilor Pestera UrsilorPestera UrsilorPestera Ursilor

Pestera Ursilor - Este una dintre cele trei cu aceeasi denumire din tara, formata in urma fenomenelor carstice si unica datorita situarii la o inaltime apreciabila. Intrarea se prezinta ca o grota imensa din care pleaca doua galerii cu o lungime cea mai marede 370m. Aici s-au gasit schelete ale ursului de caverna.  Este situata la cca 2-3 km de Podul Dambovicioarei pe drumul ce duce la Barajul Pecineagu. Intrarea in pestera se face pe versantul din partea stanga a raului Dambovita. 

Barajul PecineaguBarajul PecineaguBarajul PecineaguBarajul Pecineagu

Barajul Pecineagu -Este situat la cca 30 km de Podul Dambovicioarei, pe raul Dambovita, intr-o depresiune intre muntii Piatra Craiului si muntii Iezer-Papusa. Barajul are o inaltime de 107m. Barajul este folosit pentru producerea de energie hidroelectrica

Lacul Caltun (adanc de 11,8m, ocupand o suprafata de 7751mp, la o altitudine de 2135m) se afla sub muntele Caltun, pe al carui mal se gaseste un refugiu Salvamont. 

Lacul Capra se afla sub Saua Caprei, de sub creasta principala.

Cetatea Oratia - situata in comuna Dombovicioara - Podu Dambovitei, pe Dealul Sasului, la circa 300 m est de soseaua Campulung - Brasov (DN73), Cetatea Oratia a fost ridicata de catre cavalerii tutoni, in sec XIII, fiind un punct strategic pentru paza trecatorii Branului, dar si datorita drumului catre CAmpulung. De asemenea, si Vlad Tepes "Dracula" ar fi locuit o perioada aici, in unele inscrieri spunandu-se ca domnitorul ar fi prins de turci in aceasta cetate.

Gradina Publica Merci - Campulung Muscel - Gradina Publica nu ar fi putut exista fara Bulevardul "Pardon". si invers. Se spune ca destinele lor, de-a lungul timpului, s-au Impletit armonios. Oaza de liniste , podiumul de orchestra pentru fanfara militara, refugiu pentru pensionari si cel mai renumit amfiteatru In aer liber pentru inegalabilele serbari "cu confetti, gradina a past rat cu grija si tainice cuvinte de iubire rostite de Indragostiti. Incantati de ambianta oferita de muzica militara, atat localnicii cat si vizitatorii spuneau Merci . Acelasi "Merci" era rostit de-a lungul aleilor, de participantii la serbari, atunci cand "ploi" de confetti pulverizau atmosfera, acelasi "Mersi" era spus tainic de domni si domnisoare, cand aveau placuta surpriza sa primeasca In dar flori cu petale frumos colorate." (Dumitru Baciu - " Lumini muscelene ).

Parcul Trivale este cel mai mare parc natural din tara, intinzandu-se pe aproape 7000 hectare, numele lui fiind strict legat de municipiul Pitesti. Gradina Zoologica din Pitesti se afla in mijlocul Padurii Trivale, adapostind peste 130 de animale, din 39 de specii, avand o suprafata de 12 hectare.

Masivul Iezer Papusa. muntii Iezer sunt delimitati de Piatra Craiului si Fagaras, fiind localizat intre cursurile superioare ale raurilor Doamnei si Dambovitei. Cel mai Inaltvarf este Iezerul Mare - 2462m, urmat de varful Papusa - 2391m. Principalul punct de acces in acest masiv este comuna Leresti, prin drumul judetean DJ734 Voinesti-Leresti-Voina, care facilizeaza accesul catre cabanele si obiectivele turistice din zona, la traseele montane Iezer-Papusa si la Barajul Rausor Masivul Iezer - Existenta In aceasta zona a culoarului Rucar - Bran, deschis lntre masivele Piatra Craiului si Leaota, a influentat foarte mult dezvoltarea economica a orasului Campulung Muscel si a imprejurimilor sale. Orasul s-a dezvoltat In lungul vaii Raului Targului, dar si pe terase mai lnalte ale depresiunii. Un sistem lntreg de drumuri leaga satele mai apropiate sau mai lndepartate de oras, cum ar fi: Leresti, Valea Mare - Pravat, Voinesti, Bughea de Jos, Bughea de Sus, Schitu Golesti, Matau si Valea Romanestilor. Situat la 54 Km de Pitesti si 87 km de Brasov, pe Drumul National 73, orasul Campulung si lmprejurimile sale au fost lntotdeauna o legatura activa a Tarii Romanesti cu Transilvania

Muntii Leaota se invecineaza cu Muntii Bucegi si Muntii Piatra Craiului. Varful Leaota, din centrul masivului, este cel mai inalt punct cu o altitudine de 2133m. Pensiunile ospitaliere oferta amatorilor de trasee montane, locuri de odihna si relaxare.

Parcul National Piatra Craiului este una dintre cele mai bogate rezervatii naturale din Romania, cu o suprafata de peste 1200 hectare, care inca din 1938 se afla sub acrotirea legii. Reprezentativa zonei, devine si simbol al Argesului, este Garofita Pietrei Craiului (dianthus callizonus), o floare unica in Romania, descoperita acum peste 100 de ani. Totodata aici se pot gasi floarea de colt si bujorelul de munte.