Cetatea Sighisoara “cea mai frumoasa si mai bine pastrata cetate oraseneasca din Transilvania” a primit de-a lungul timpului apelative ca “Perla Transilvaniei”, “Margaritar al Transilvaniei”, “Nürnberg transilvanean”. Sighisoara este si astazi un veritabil oras-muzeu, oferind vizitatorului modern sansa de a realiza o întoarcere în timp, în atmosfera medievala de acum câteva sute de ani. Istoria zonei în care se afla Sighisoara îsi are începuturile cu câteva mii de ani înainte de întemeierea orasului de catre colonistii germani. Documentar, localitatea este atestata în anul 1280 sub forma de Castrum Sex, iar în 1298 sub numele dialectal de Schespurch (purch=burg). Forma româneasca de Sighisoara apare, în scris, într-un document emis de Vlad Dracul în anul 1431. Sighisoara, inclusa din anul 1999 în patrimoniul UNESCO, este un oras medieval european, ale carui vechi edificii si cladiri sunt înca functionale si bine pastrate. Principalul punct de atractie turistica al Sighisoarei este Cetatea Medievala, cu turnuri, bastioane si case de locuit bine pastrate pâna în zilele noastre.
Turnul cu Ceas :principal punct de intrare în cetate, opus celui strajuit de Turnul croitorilor, se numeste asa datorita ceasului cu figurine, unic în tara noastra, aflat la etajul al patrulea; el constituie o imagine simbol a Sighisoarei si, spre deosebire de celelalte turnuri, ridicate si aparate de diferite bresle, Turnul cu ceas apartinea întregii comunitati, fiind sediul autoritatii publice. În prezent Turnul cu Ceas adaposteste Muzeul de Istorie al municipiului Sighisoara.
Turnul Cositorarilor : este o alta imagine care oglindeste zbuciumata istorie a cetatii. Alaturi de Turnul cu Ceas el domina partea de jos a orasului, având o exceptionala pozitie de aparare. Asa cum apare astazi el are o înfatisare stranie dar deosebit de impunatoare, fiind un simbol al vegherii si al luptei neîncetate pentru aparare. În fata turnului se afla cel mai bine pastrat si mai îngrijit dintre bastioane. Spre SV bastionul a fost înaltat cu zid si prevazut cu guri de tragere.
Turnul Croitorilor : a fost construit în secolul al XIV-lea. Este situat în partea opusa Turnului cu ceas si strajuieste a doua poarta de acces în cetate
Turnul Macelarilor : a fost construit în a doua jumatate a secolului al XV-lea. Are o baza hexagonala cu una din laturi pe zidul cetatii.
Turnul Cizmarilor : marcheaza capatul de nord al zidului cetatii. Mentionat în 1521, fortificat în 1603, distrus partial în 1606, reconstruit în 1650, ars în 1676, a fost recladit în forma actuala în 1681. Construit pe un plan haxagonal, este mai scund decât celelalte turnuri. Acoperisul prelung are spre sud si nord turnulete de paza.
Turnul Cojocarilor : se afla la foarte mica distanta de Turnul macelarilor, de care este legat prin poarta Törle. Turnul este modest ca dimensiuni si forme, de plan patrat, datând din secolul al XV-lea.
Turnul Fierarilor : este situat în spatele Bisericii Manastirii. A fost ridicat în 1631 pe temeliile vechiului Turn al barbierilor. Pe o baza dreptunghiulara, apare masiv si relativ scund vazut dinauntrul cetatii, dar este impunator vazut din afara întrucât are latura de rasarit la baza zidului
Turnul Frânghierilor : transformat azi în locuinta a paznicului bisericii cimitirului, este singurul turn locuit din cele 9 pastrate pâna azi. Importanta lui consta mai ales în faptul ca în subsol s-au gasit urmele unor creneluri astupate, dovada ca, a fost ridicat pe zidul stravechii cetatui.
Turnul Tabacarilor : este unul dintre cele mai vechi si atât de modest încât nici nu pare a fi fost turn de aparare. Ridicat în plan patrat, cu acoperisul într-o singura apa, avea drept scop mai ales apararea curtii interioare a Turnului cu ceas.
Arhitectura religioasa a fost în evul mediu la fel de importanta ca si arhitectura militara. Nu întâmplator pe vechea stema a orasului Sighisoara (aflata actualmente în Muzeul de Istorie din Turnul cu ceas) exista deviza ,,Nomen Domini turris fortissimo” (Numele domnului este cel mai tare turn).
Biserica din Deal :constituie cel mai valoros monument arhitectonic al Sighisoarei, fiind unul dintre edificiile reprezentative ale stilului gotic din tara noastra. Actuala biserica a fost ridicata pe locul unei cetatui existenta înainte de 1200. Cosndtructia acestei biserici, pusa sub patronajul Sf. Nicolae, începe în anul 1345 si continua cu intermitente pâna în 1525
Biserica Manastirii : monument de arhitectura în stil gotic, se afla în imediata vecinatate a Turnului ce ceas si a fost construita începând cu sec. al XIII-lea.
Catedrala Ortodoxa : aflata pe malul Târnavei Mari cu hramul Sfânta Treime, este construita între anii 1934-1937.
Biserica Romano-Catolica Sfântul Iosif : construita în 1894 dupa demolarea Manastirii Maicilor Franciscane si a Turnului lacatusilor, se afla în partea de nord-est a cetatii lânga zidul de incinta.
Biserica Leprosilor : : în ,,Orasul de Jos”, pe malul Târnavei, pe strada Stefan cel Mare, nr. 34, lânga linia ferata, se afla Biserica Leprosilor, construita între anii 1480-1500. Este asezata la poalele dealului ce strajuieste dinspre nord cetatea.
Biserica Ortodoxa din Cornesti : situata la intrarea în oras dinspre Târgu Mures este primul lacas crestin românesc din piatra, din aceasta zona. Construita în 1788-1797 pe locul unei biserici din lemn este un monument neoclasic adaptat cerintelor de cult ortodox
Majoritatea celor 164 de case de locuit din cetate având cel putin 300 de ani vechime, sunt considerate monumente istorice:
Casa cu Cerb :este casa care si-a pastrat cel mai bine forma denumita astfel dupa capul de cerb fixat pe coltul cladirii. Este o constructie specifica Renasterii transilvanene, datând probabil din secolul al XVII-lea.
Casa Venetiana : este situata în Piata Muzeului si este denumita asa dupa ancadramentele de piatra ale ferestrelor care imita goticul venetian. În momentul de fata gazduieste Forumul German al germanilor din România – Filiala Sighisoara.
Cladirea Primariei : este situata în apropierea Bisericii Manastirii. Edificiul s-a construit între anii 1887-1888. La etaj exista o sala în stil baroc, unde se desfasoara Festivalul de Muzica Academica si multe alte concerte sustinute de formatii prestigioase.
Casa de pe stânca : situata în Piata Cetatii nr.8, construita dupa marele incendiu din 1676, restaurata în secolul XVII, XVIII si intre anii 1999-2000 de catre Fundatia Veritas, actuala destinatie fiind sediul unui centru cultural, oferind o cofetarie, un internetcafe si cursuri de calculator si limbi straine
Casa cu Sindrila (Ewert), : casa specifica de mestesugari, gazduieste astazi sediul Centrului Educational Interetnic pentru Tineret, a suferit mai multe reparatii în 1912 si 2000-2003.
Casa Vlad Dracul : este situata în strada Cositorarilor nr.1, fosta casa Paullini, pare sa fie cea mai veche constructie civila de piatra din cetate, judecând dupa bolta semicilindrica din piatra de râu de la parterul cladirii. Astazi, Casa Vlad Dracul adaposteste un restaurant în stil medieval.
Complexul hotelier Sighisoara : din Piata Cetatii porneste strada Scolii pe care poate fi remarcata casa de la nr. 4-6. Cladirea ocupa odinioara suprafata a trei loturi si dateaza din secolul XVI. A suferit lucrari de restaurare în secolele XVIII si XIX. Între anii 1886-1889 a fost sediul primariei orasului, iar dupa restaurarea din 1999-2001 a fost transformata în hotel. Tot pe strada Scolii, la nr. 10 se afla Casa N. D. Cocea în care a locuit între anii 1928-1945 cunoscutul scriitor si publicist, iar la nr. 9, Casa Dr. Josef Bacon, fondatorul Muzeului “Sighisoara Veche” în Turnul cu Ceas. Strada Scolii urca în directia dealului cu acelasi nume, având la capatul ei portalul de intrare al vestitei Scari acoperite din lemn construita în 1642 si numarând 175 de trepte.
Scoala din Deal situata în imediata apropiere a scarilor acoperite, poarta inscriptia Schola Seminarium Republicae si dateaza din 1619.