Cetatuia - Dealul "Cetatuia", cu cetatea de pe culmea sa (561 m), formeaza un minunat punct de paza, cu vedere la mare departare plasat la intrarea in masivul muntos, acolo unde valea Apei Gradistei se ingusteaza deodata. Costesti - Hunedoara
Castelul Corvineștilor – Hunedoara (~20 km de Vila Castelul Maria) - prin frumusețea sa arhitecturală se plasează printre cele mai însemnate monumente de artă feudală din România și din sud-estul Europei. Trecutul castelului se leagă mai ales de familia Corvinilor care l-a stăpânit o vreme indelungată. Iancu de Hunedoara l-a renovat și modificat (1446-1453), amenajând "Sala cavalerilor" și "Sala dietei". Dezvoltat în secolele următoare, castelul reunește stilul gotic cu elemente caracteristice Renașterii și stilului baroc.
Cetatea Deva dateaza din anul 1269 si de-a lungul timpului a fost tinta multor rascoale. In anul 1784, in timpul rascoalei conduse de Horia, Closca si Crisan, stapanii cetatii au rezistat atacurilor iobagilor si minerilor din zona Muntilor Apuseni, acestia din urma nefiind inarmati si avand lipsa de buna organizare, nu au reusit sa cucereasca cetatea; au fost siliti sa se retraga,unii dintre ei ramanand prizonieri, apoi fiindu-le taiate capetele. Si in timpul revolutiei de la 1848 aici s-au dat crancene batalii intre trupele revolutionare maghiare si armata tarista, venita sa inabuse revolutia. Totul a fost distrus cand in anul 1849 magazia unde era depozitat praful de pusca a explodat. La poalele dealurilor pe care este asezata cetatea se intinde orasul Deva. Cetatea Devei a fost declarata si rezervatie naturala din anul 1988, aici existand, numeroase plante endemice mediteraneene si exemplare de vipera cu corn. Se poate ajunge la ruinele cetatii alegan d calea comoda si sa urcam cu cabina sau mersul pe jos pe poteca marcata cu triunghi albastru.
Cetatea Orastiei În centrul Orastiei se afla ruinele cetatii de altadata, cu zidul de aparare ce constituia un sistem de fortificatii medievale specifice. Cetatea din Orastie este amintita documentar înca din 1544. Asa cum apare astazi, fortificatia de la Orastie avea o forma rectangulara, cu latura de est usor semicirculara. Pe parcursul vremii, zidurile au fost reparate în diferite puncte cu piatra si caramida. În incinta cetatii se situeaza ansamblul constituit din biserica reformata construita în secolul XIV si biserica evanghelica construita în sec XIX.
Cetatea Colt - Cetate medievala construita pe inaltimile din apropierea Manastirii Colt, intemeiata de familia Candea (Kendeffy). Desi astazi este in ruina, se potate observa amploarea constructiei si utilitatea data de amplasarea strategica, amplasare care ofera o vedere extinsa asupra Tarii Hategului. Exista controverse asupra datarii ei, majoritatea documentelor istorice mentionand-o ca fiind construita in sec. XIV. La fel de controversat este si subiectul privitor la inspiratia pe care i-a oferit-o aceasta cetate scriitorului Jules Verne. Desi unii autori combat aceata versiune exista date care sa sustina ca intr-adevar acesta este "Castelel din Carpati" al cunoscutului scriitor francez. Accesul la cetate se face pe o poteca marcata ce pleaca de langa Manastirea Colt, localitatea Rau de Mori, amplasata pe Valea Rausorului, una din portile de intrare spre Retezat
Prefectura Judetului Hunedoara - Str. 1 Decembrie, Nr. 28, Judetul Hunedoara, localitatea Deva
Muzeul Memorial Aurel Vlaicu - Muzeul a fost infiintat in anul 1952 de catre Muzeul Judetean Hunedoara, in casa in care a trait Aurel Vlaicu si familia sa. Adaposteste o colectie de obiecte legate de activitatea de aviator si inventator a lui Aurel Vlaicu (1882 - 1913). Colectia cuprinde: un gramofon, un magneton, membrane de telefon, un cazan cu aburi construit de Vlaicu, schitele de proiect referitoare la inventii personale.
Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane - Judetul Hunedoara, localitatea Orastie
Muzeul aurului - Fondarea muzeului este apreciata a fi 4 iulie 1912, însa etichetele unor exponate pe care este marcat anul 1896 sugereaza o vârsta mai veche a primelor esantioane colectionate. Initial, muzeul a gazduit doar esantioane cu aur din zona miniera Brad, însa în timp, prin donatii si schimburi, în fondul muzeului au intrat si piese provenind din alte zacaminte din tara si din lume. Muzeul apartine si în prezent Intreprinderii Miniere Barza. Muzeul cuprinde în prezent peste 2500 esantioane de minerale dintre care cca. 1000 cu aur, alaturi de piese arheologice cu caracter minier. Totodata, muzeul gazduieste si o colectie de mineralogie sistematica, o colectie ce cuprinde minerale descrise pentru prima data din România (nagyagit, silvanit, telur, pseudobrookit etc.) si una de agate din România. Dintre esantioanele deosebite se remarca octaedri de fluorit de culoare verde deschis de la Cavnic, diamante din Africa de Sud, cristale cubice de pirit cu muchia de 10 cm , însa atractia principala sunt esantioanele de aur nativ de forme si dimensiuni diferite.
Muzeul de Istorie Locala si Etnografie - Infiintat in anul 1987, detine colectii de arheologie, istorie si etnografie din zona Zarand si Muntii Apuseni.
Muzeul Mineritului - Muzeul prezinta istoria mineritului in Valea Jiului: documente originale, fotocopii, schite, aparate, utilaje miniere, insigne, obiecte specifice vietii din regiune. Str. N. Balcescu ,Nr. 2
Muzeul de Arheologie Sarmizegetusa - Colonia Ulpia Traiana a fost intemeiata in anii 108 - 110, iar, sub imparatul Hadrian, i seda numele de Sarmizegetusa. Alexandru Severus ii da titlul de Metropolis, reusind sa devina metropola provinciei. Cladirea muzeului dateaza de la inceputul secolului al XX-lea si este un fost han. Adaposteste colectii de arheologie: monumente epigrafice si sculpturale, mozaicuri, fragmente de pictura murala, arme, argintarie, bronz, os, ceramica, sticla; numismatica. Sarmisegetuza - Hunedoara
Sarmisegetusa regia - Acest complex de sanctuare situate la 1200 m altitudine pe un platou terasat artificial, departe de ochii neinitiatilor, pare menit pentru descifrarea mecanismelor astrale si marilor cicluri cosmice. Cei mai multi istorici estimeaza ridicarea lor in secolele III-II i.Hr, dar sunt si calcule (raportate la ziua solstitiului de vara) din care reiese o vechime cu 600 de ani mai mare. Doua dintre ele sunt cele mai importante: sanctuarul mare rotund si "soarele de andezit". Este de remarcat asemanarea uimitoare intre planurile sanctuarului mare rotund de la Sarmisegetuza Regia si al celui de la Stonehenge, care este atat de evidenta, incat creeaza impresia ca planurile au fost desenate de acelasi personaj (diferente existand doar in privinta dimensiunilor si a materialelor de constructie). O constatare similara se poate face si in ceea ce priveste "soarele de andezit", care este foarte asemanator cu celebrul calendar Maya. Cum au reusit sa construiasca intr-un timp relativ scurt si cu materiale aduse cel putin 100 km - de la Magura Calan, ramane un mister..