Biserica Sf. Ilie Craiova - Str. Constantin Nicolaescu Plopsor, Nr. 2 , Craiova. Lacasul de cult a fost construit in anul 1893, pe locul unuia mai vechi realizat in anul 1720. Are valoare de monument istoric.
Manastirea Jitianu
Casa Glagovenilor
Catedrala Sf. Dumitru - Catedrala Mitropolitana din Craiova poarta hramul "Sfântul Dumitru" (26 octombrie), sfânt care este si ocrotitorul Municipiului Craiova. Pareri neconfirmate documentar plaseaza existenta ei în vremea fratilor Petru si Asan, sec. XII (1185) sau a lui Ioan al Cumanilor, sec. XIII (1230), ori a lui Mircea cel Batrân. Cert este ca istoria Craiovei se îmbina cu istoria bisericii "Sfântul Dumitru", care, într-o vreme avea în proprietatea sa toata mosia banilor olteni. Pentru aceasta însemnatate istorica, biserica s-a bucurat de pretuire din partea voievozilor si boierilor evlaviosi care au contribuit deseori la restaurarea acesteia.
Biserica Sf. Treime - Biserica a fost contruita in anul 1906, pe locul unui asezamant mai vechi ce dateaza din secolul al 18-lea. Are statut de monument istoric.Craiova
Colectia Muzeala a Mitropoliei Ortodoxe a Olteniei - Str. Lotrului, Nr. 3, Craiova
Muzeul de Arta Calea Unirii, Nr. 15 Craiova - Muzeul prezinta pictura universala (scoala olandeza, flamanda, franceza si italiana) si romaneasca (secolele XVI - XX, lucrari de Constantin Lecca, Theodor Aman, Stefan Luchian, Nicolae Tonitza), 7 sculpturi de Constantin Brancusi; colectie de icoane; grafica romaneasca. Obiectele sunt expuse in Galeria de arta universala, Galeria de arta romaneasca si Cabinetul Constantin Brancusi. Colectiile de arta sunt adapostite intr-un palat in stil baroc tarziu, monument de arhitectura, construit in 1900-1907, arhitect francezul Paul Gottereau. In 1913, in aceasta cladire a fost gazduit regele Carol I si familia sa. Intre 19 septembrie - 9 octombrie 1939 a fost gazduit guvernul polonez aflat in refugiu in frunte cu Eduard Smigli-Ritz, iar intre 5 noiembrie. - 25 decembrie 1939 a fost gazduit presedintele Poloniei, Ignacy Muscicki. Tot aici au avut loc tratativele din vara anului 1940 in urma carora Romania a cedat Bulgariei Cadrilaterul. In sept. 1943, aici a fost Comandamentul Armatei a 53-a, condusa de generalul Manakarov. In toamna anului 1944, in cladire a locuit timp de cinci saptamani Iosip Broz Tito, iar la 5 septembrie 1944 s-a semnat aici acordul intre Comitetul National de Eliberare a Iugoslaviei si Frontul Patriei din Bulgaria.
Muzeul de Istoria Medicinei si Farmaciei Victor Gomoiu - Calea Unirii, Nr. 104, Craiova. Intre 1972 - 1979 muzeul a functionat in cladirea Facultatii de Medicina, iar din 1979 in sediul actual. Cladirea actuala este in stil renascentist, dateaza de la 1892 si este monument istoric. A suferit restaurari in 1979-1980, 1990 - 1993. Muzeul cuprinde elemente de mobilier, instrumentar, documente referitoare la viata si activitatea doctorului craiovean Victor Gomoiu, tablouri celebre: Veronese, Petrascu, Jalea. Biblioteca cuprinde pe langa cele 10.000 volume, corespondenta, reviste, documente si obiecte care au apartinut unor mari savanti.
Muzeul Militar Dolj Str. I.P. Pavlov
Muzeul OltenieiJudetul Dolj, localitatea Craiova
Muzeul Olteniei - Muzeul de Etnografie Casa Baniei Str. Matei Basarab, Nr. 14, Craiova. Muzeul este adapostit intr-o cladire monument istoric, cea mai veche constructie civila din Craiova, datand din perioada domniei lui Constantin Brancoveanu (1699). Sunt expuse piese de ceramica, in special din centrul Oboga, scoarte si costume populare oltenesti, icoane pe sticla, obiecte care ilustreaza ocupatiile si mestesugurile locuitorilor din zona Olteniei, icoane pe lemn, piese de arhitectura.
Muzeul de Stiintele Naturii - Str. Popa Sapca , Nr. 8, Craiova - Cladirea este monument de arhitectura datand din 1926 si adaposteste o colectie paleontologica (mamifere cuaternare), colectie malacologica, colectie entomologica, colectie oologica, colectie ornitologica si mamalogica, ierbar; colectii de mineralogie.
Muzeul Teatrului National Str. Al. I. Cuza ,Nr. 11 - Muzeul, infiintat in anul 1981, prezinta istoria teatrului craiovean.