Manastirea Ciolanu este localizata la aproximativ 25 de kilometri de Monteoru, pe drumul local direct prin Vernesti, si la aproximativ 45 de kilometri daca se ocoleste pe soseaua principala prin Buzau. Ca reper pe harti se poate lua localitatea Magura, manastirea fiind plasata in imediata vecinatate (peste drum) a Taberei de Sculptura de la Magura. Aceasta manastire este singura dintre asezarile monahale aflate in judetului Buzau atestata documentar inca din secolul al XVI-lea. Are doua biserici, situate la o distanta de 100 de metri intre ele. Aici exista si un muzeu unde pot fi admirate icoane, unele pictate de Gheorghe Tattarescu prin anul 1886, obiecte de cult si vesminte religioase. Dupa traditie, manastirea ar fi fost ctitorita de Doamna Neaga la anul 1590, desi alte izvoare indica drept ctitori, la anul 1568, pe boierii Dumitru Ciolanu din Transilvania, Radu si Dragomir Sorescu din Vernesti. Cladirea bisericii din vale dateaza din 1828, fiind cladita de episcopul Chesarie al Buzaului. Biserica din deal este mai veche si mult mai interesanta. Intrarea sobra, impozanta, casutele care formeaza incinta manastirii, biserica mare si cimitirul in miniatura si linistea formeaza un tot unitar. Numele acesta de Ciolanu vine, cel mai probabil, de la oasele unor sihastri care au fost descoperite in aceasta poiana. Se pare ca aici si-au gasit refugiul cativa calugari scapati din Bizantul care fusese ocupat de turci, in secolul al XV-lea.
Muzeul Chihlimbarului a fost construit de locuitorii din Colti în anul 1973. Cladirea ese asemanatoare unei case taranesti cu trei nivele: demisol parter si etaj. Sunt amenajate numai parterul si etajul. Parterul este compus din trei încaperi în care se afla colectia de chihlimbar, colectiile de flori de mina, roci, fosile si pietre semipretioase. Tot aici se mai afla documente privind exploatarea chihlimbarului, proprietatea asupra pamântului, atestarea documentara a localitatii Colti, învatamântul-cultura si istoria acestor meleaguri.
Casa memoriala `Vasile Voiculescu` - Parscov - V. Voiculescu (1884–1963), poet, prozator, dramaturg, publicist, este poate cel mai mare scriitor nascut pe aceste meleaguri. A primit de-a lungul activitatii sale Premiul de poezie al Academiei Romane (1920) si Premiul Scriitorilor Romani (1926).
Casa Gheorghita Lupescu (1888-1889) - Avandu-l ca arhitect pe Anghel Saligny, cladirea reprezinta o adevarata bijuterie a arhitecturii romanesti.
Casa Domneasca - Palatul Brancovenesc (1691-1697) - `Targul de pe malul stang al apei Ramnicului se poate mandri ca voievodul martir a ridicat in orasul din partea de rasarit a tarii Romanesti un palat de toata frumusetea`.
Casa cantaretei lirice Florica Cristoforeanu (1886-1960) - `privighetoarea operetei romanesti`, Strada Alexandru Ioan Cuza nr. 20.
Casa arhitect Petre Antonescu, Str. Alexandru Ioan Cuza nr. 36 bis - Petre Antonescu (20 iunie 1873-22 aprilie 1965), academician, profesor universitar, primul arhitect roman care a adoptat viziunea traditionala romaneasca pentru constructiile moderne orasenesti. Este autorul proiectelor: Arcul de Triumf, Facultatea de Drept, Primaria Generala a Capitalei, Casele I.I.C. Bratianu din Bucuresti, noul sediu al Universitatii Bucuresti, Catedrala din Galati, Palatul de Justitie din Buzau (1908-1912), garile fluviale Galati si Giurgiu, Cazinoul si Hotelul “Palace” din Sinaia, fostul teatru din Ramnicu Sarat (1912), Conacul Bratianu de la Florica – stefanesti (Arges), silozurile de la Constanta.
Casa Vergu-Manaila (1780) - Este situata in strada Razboieni nr. 8. Aici se afla EXPOZITIA DE ETNOGRAFIE sI ARTA POPULARA – sectie a Muzeului Judetean de Istorie.
Conacul Marghiloman - A fost construit de Iancu Marghiloman intre 1883 si 1887. Dupa moartea acestuia, conacul este modernizat de fiul sau, Alexandru Marghiloman, dupa planurile arhitectului francez Paul Gottreau. in 1897 este inaugurata VILA `ALBATROS`, purtand numele calului preferat al viitorului prim-ministru. Alexandru Marghiloman (1854-1925) a avut o lunga si bogata cariera politica, fiind ministru al Justitiei, ministru al Lucrarilor Publice, ministru al Agriculturii, Industriei, Comertului si Domeniilor, ministru al Afacerilor Straine, ministru de Interne, ministru de Finante si apoi prim-ministru intr-un moment crucial in istoria Romaniei, in 1918. Ca prim-ministru, a primit la Chisinau actul unirii cu Basarabia, pe 27 martie 1918, declarand ca: `de azi inainte Basarabia este pentru vecie unita cu Romania`.
Muzeul Judetean de Istorie - In 1895 se constituie intr-o sala a Gimnaziului `Tudor Vladimirescu`, ce azi a devenit Colegiul National `B.P. Hasdeu`, prima colectie publica de piese arheologice, antropologice si istorice, adica primul muzeu din Buzau. Din 1976 muzeul isi are sediul pe Bulevardul N. Balcescu la numarul 52, intr-o cladire construita intre 1925 si 1937, ca sediu al scolii Normale de Fete.
Complexul Brancovenesc, Ramnicu Sarat - Ctitor domnitorul Constantin Brancoveanu si spatarul Mihai Cantacuzino. Manastirea Ramnicu Sarat - azi Complexul Ramnicu Sarat - cuprinde biserica, palatul domnesc, chiliile, staretia inconjurate cu ziduri groase si inalte.
Biserica Adormirea Maicii Domnului(1691-1697) - Este construita pe locul altei biserici mai vechi a Manastirii Ramnicu Sarat (sec. XIV-XVI). Pictura bisericii este realizata de Parvu Mutu, toate odoarele fiind din aur si argint. Pe 15 august 1697 de Sfanta Maria, zi onomastica si ziua sotiei marelui domnitor, a avut loc tarnosirea. `...Manastire mare si cuvioasa, cu chilii de piatra si cetate imprejur, inconjurata cu ziduri inalte de 8 m, prevazute la colturi si pe doua laturi cu turnuri patrate sau octogonale, sfant lacas si loc de aparare`.
Manastirea Poiana Marului, cu Biserica `Tuturor Sfintilor`, Bisoca - A fost ctitorita in 1730-1733, insa biserica de lemn a ars in 1771 si a fost refacuta intre 1781 si 1784. La Poiana Marului poposea si Alexandru Vlahuta care descrie frumusetea acestor locuri: `Aici la capatul Bisocii e Schitul Poiana Marului, ascuns in mijlocul padurii ce imbraca pana jos malul drept al Ramnicului`. Manastirea a fost un important monastic si cultural in secolul al XVIII-lea. Cuviosul VASILE a ridicat pe cheltuiala domnitorului Constantin Mavrocordat asezamantul Monahal de la Poiana Marului si a reinfiintat manastirile de la Ratesti (1760) si de la Ciolanu (1764-1767). Sfantul Vasile de la Poiana Marului (n. 1692-d. 25 aprilie 1767) este primul sfant canonizat de Episcopia Buzaului, pe 6 octombrie 2003, fiind sarbatorit pe 25 aprilie, ziua cand a plecat la Domnul.
Biserica `Adormirea Maicii Domnului si Sfantului Nicolae`, Topliceni - Draghesti - Potrivit Pisaniei, biserica a fost edificata in anul 1747, de Nicolae Dedulescu, vistiernicul domnitorului CONSTANTIN MAVROCORDAT. Biserica actuala a fost construita pe locul altor doua biserici mai vechi, din piatra. in amintirea acestora, a fost preluat si hramul, astfel ca biserica actuala are doua hramuri. Pictura Sfantul CRISTOFOR - Sfantul LUP se afla pe aceasta biserica. Legenda supune ca un tanar foarte atragator, care dorea sa ajunga in rai, s-a rugat la Dumnezeu sa il urateasca, pentru a nu fi ispitit de femei. Ascultandu-i ruga, Dumnezeu i-a facut fata de lup. Schimonosit in acest fel, nu a mai pacatuit si dorinta i s-a indeplinit.
Biserica `Inaltarea Domnului` (1704) a fostului Schit Babeni. - Ctitori Negoita Dedulescu, Nectarie Arhimandritul, Preda, Radu Dedulescu, Dedu, Chira, CONSTANTIN VOIEVOD BRaNCOVEANU si MARIA DOAMNA. Aici era un punct de observatie a Văii Râmnicului, iar Biserica si schitul asigurau, prin tainitele lor, depozitarea valorilor in siguranta in caz de pericol.
Biserica `Pogorarea Sfantului Duh` (1791), Topliceni - Dedulesti - Din fostul ansamblu monahal se mai pastreaza acum doar biserica avand hramul `Pogorarea Sfantului Duh`, pe marginea unei terase superioare de pe malul drept al raului Ramnicu Sarat. Potrivit pisaniei puse la intrarea in biserica, a fost zidita in 1620. Vechimea asezamantului bisericesc este mult mai mare, dovada fiind si urmele unei biserici mai vechi, langa cea actuala.
Biserica `Sfantul Ioan Damaschin`, Topliceni sat Posta - Simbol inconfundabil, punct de reper si de referinta al satului Posta, ruinele fostei Manastiri Domiresti au atras si inca atrag cercetatori si vizitatori romani si straini, pentru a admira si intelege mai bine misterele legate de aceste ziduri ce cuceresc cu totul prin silueta lor deosebita, intr-un cadru perfect, la trecerea domoala dintre ses spre dealuri. Constituie un monument istoric si de arhitectura datand din 1709.
Manastirea Bradu (secolul al xiv-lea) - A fost construita de Familia Badeanu Mihalcescu Candescu si apoi refacuta de Doamna Neaga, sotia lui Mihnea Turcitul (intre 1577-1583 si 1585-1591), de aceea fiind cunoscuta drept „Manastirea Doamnei Neaga”. in 1640-1641, Radu Candescu o inconjoara cu ziduri de cetate. CONSTANTIN BRÂNCOVEANU a locuit aici in mai multe randuri si tot de aici a plecat Mihai Viteazul pe Valea Buzaului, ulterior castigand batalia de la selimbar si realizand unirea tarii Romanesti cu Transilvania si apoi cu Moldova.
Manastirea Izvoranu (1595-1600) - Ctitor Luca din Cipru, sfetnic apropiat al lui Mihai Viteazul, Episcop al Buzaului (1583-1604) si Mitropolit al tarii Romanesti (1604-1629). Urmasul sau, Vasile Carlova, este primul poet modern roman.
Manastirea Barbu (1669) - Ctitor Barbu capitan Badeanu. - Situata la 30 km vest de Buzau, manastirea face parte din salba manastirilor de pe valea Niscovului. Lacasul este imprejmuit cu impresionante ziduri si turnuri de aparare, fiind odinioara folosit ca un loc de refugiu in vremuri de restriste.
Conacul Candesti - Construit in secolul al XVI-lea, este cel mai vechi conac din judetul Buzau. Candestii, inruditi cu familiile domnitoare, au avut, incepand cu veacul al XVI-lea, functii importante in conducerea statului medieval tara Romaneasca. `Prin boierii de Buzau se fac si rastoarna domnii in anumite timpuri ale veacului al XVI-lea`, scria Nicolae Iorga. El se refera la boierii Candesti care, intre secolul al XV-lea si al XVIII-lea, au dat tarii dregatori ca: vistier, vornic, aga, comis, mare comis, vel stolnic, mare stolnic, mare spatar, postelnic, paharnic.
Tabara de sculptura in aer liber de la Magura - Constituita intre 1970 si 1985, este un exceptional muzeu in aer liber, situat pe o suprafata de cateva hectare, in zona adiacenta Manastirii Ciolanu, fiind cea mai mare din tara si una din cele mai mari din lume. Pe pajiste se afla 256 de lucrari din piatra, rezultatul a 16 editii a cate 16 lucrari, reprezentand cele 16 secole de atestare documentara a municipiului Buzau (376 – 1976), de la martirizarea sfantului Sava de la Buzau (Sava Gotul), la 12 aprilie 372, zi marcata in calendarul crestin ortodox prin cruce rosie.
Primaria si Palatul administrativ (1895-1897) - Arhitect Antonio Ulmioni.
Biserica Candestilor (1651) -Se afla in incinta conacului Candesti. - Cetatuia de la Cucuiata a Doamnei Neaga - Doamna Neaga, sotia lui Mihnea Turcitul (1577-1583 si 1585-1591). - Cetatuia de pe dealul Cucuiata de la Grajdana din comuna Tisau a fost folosita ca turn de observare a vaii Niscovului si Raului Buzau.