Manastirea Maxineni - La 35 km de orasul Braila, la ingemanarea raurilor Buzau si Siret, pe directia Focsani, se afla ruinele manastirii Maxineni, acolo unde Matei Basarab in 1637, ridica una dintre cele mai frumoase manastiri ale Tarii Romanesti, punct strategic militar de mare importanta in acele vremuri. Pisania lasata aici de Matei Basarab si sotia sa Elena Doamna si reprodusa de carturarul si istoricul Nicolae Iorga, indica imprejurarile in care fusese ridicata aceasta manastire. Voievodul a inaltat manastirea pe locul unei biserici de nuiele, fosta vatra a satului Maxineni, care urma sa ocupe un loc de seama in apararea tarii, aflandu-se in imediata vecinatate cu Raiaua Brailei, aflata sub ocupatie otomana si cu granite dinspre Moldova lui Vasile Lupu. Acest rol de aparare, de avanpost explica deosebita grosime a zidurilor sale, de aproape un metru si jumatate si a fundatiei de doi metri si jumatate. Desi domnitorul de atunci afirma ca locul unde se construise sfanta ma nastire este “bun si tare”, presupunerea sa nu s-a aratat intru totul intemeiata, deoarece Siretul, care la acea vreme nu avea mal indiguit, a surpat treptat terenul din apropierea locasului, determinand pe locuitorii vechiului sat sa se mute.
Muzeul Brailei unul din cele mai mari din tara, cu opere din : Nicolae Grigorescu, Stefan Luchian, , Camil Ressu, Henri Catargi . Sectii :Arheologie; Istorie; Etnografie si Arta Populara; Stiintele Naturii ; Centrul Cultural Nicapetre ; Casa Memoriala Panait Istrati (in Braila si Baldovinesti) ; Casa Memoriala D.P. Perpessicius
Teatrul Maria Filoti - Teatrul ca manifestare culturala la Braila exista inca din prima jumatate a sec. XIX. Din 1969 poarta numele de Maria Filotti.Dispune de o sala de spectacole in stil italian cu 369 de locuri dintre care 265 in stal, 37 la loja si 67 la balcon. Sala Mare a teatrului, Sala Studio si Sala de conferinte sunt dotate cu aer conditionat si sistem de ventilatie. In foaiere se pot organiza intruniri, expozitii, concerte si pot fi folosite spatii de inchiriere.
Orologiul-Braila - Orologiul - ridicat in 1909, pe soclul sau este marcata o corabie cu panze - simbol al portului de pescari;
Grupul statuar Traian - In Piata Sf. Arahangheli, din centrul vechi, se afla din 1906 grupul statuar Traian, ridicat de sculptorul Tache Dimo-Pavelescu cu ocazia implinirii a 1800 de ani de la cucerirea Daciei.
Statuia Ecaterinei Teodoroiu - Ridicata în memoria eroinei care s-a jertfit pentru apararea patriei, în luptele de la Marasesti din primul razboi mondial
Biserica greceasca - (1863-1872), cu vitralii valoroase si fresce realizate de Gheorghe Tattarescu;
Biserica Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril - fosta moschee (sec. XVII), transformata în 1831 dupa Pacea de la Adrianopol în biserica ortodoxa. Constructia, pastreaza elemente orientale fiind una din putinele biserici din Romania care nu are turle.
Manastirea Lacu Sarat - Manastirea este o constructie in intregime din lemn in statiunea Lacu-Sarat, un important centru duhovnicesc si misionar, aflat in slujirea numerosilor pelerini, veniti din toate colturile tarii.