Ansamblul monumental de la Valea Mare - MateiasAnsamblul monumental de la Valea Mare - MateiasAnsamblul monumental de la Valea Mare - MateiasAnsamblul monumental de la Valea Mare - Mateias

Ansamblul monumental de la Valea Mare - Mateias - In apropierea municipiului Campulung Muscel este situat Mausoleul de la Mateias ridicat pe o colina ce domina soseaua nationala spre Brasov . Constructia mausoleului propriu zis a fost terminata in anul 1935 urmandu-se planurile arhitectilor Dumitru Ionescu si State Balosin. La subsolul constructiei au fost asezate intr-o cripta de marmura osemintele a peste 400 soldati si ofiteri aduse din cimitirele localitatilor invecinate sau direct de pe campul de lupta. Pe peretiilaterali sunt asezate 31 placi de marmura pe care au fost daltuite numele tuturor celor peste 2100 eroi romani cunoscuti ce au cazut in luptele pentru apararea plaiurilor muscelene.

Manastirea Cetatuia "Negru Voda" - Campulung Muscel - Cunoscuta cu denumirea de "Schitul Cetatuia Negru Voda", manastirea, foarte veche, este construita In varful unei creste stancoase, la 0 altitudine de 881 de metri, pe malul stang al raului Dambovita. Tn traditia locului se spune ca pe culmea abrupta de piatra ce se lnalta Intre raul Dambovita si paraul Cetatuia a existat 0 cetate de rezistenta de pe vremea ocupatiei romane. Cetatea ar fi fost loc de refugiu si pentru legendarul domn al Tarii Romanesti Negru Voda, care Isi ave a aici si 0 pestera de taina numita pana astazi "Pestera lui Negru Voda". De la aceasta cetate si-au luat numele atat muntele cat si sate Ie dinprejur. Schitul Cetatuia este amintit si In timpullui Mihai Viteazul care, In anul 1595, dupa lupta de la Calugareni, a trecut si prin aceste locuri. In anu11658, februarie-martie, domnitorul Constantin serban s-a refugiat aici dar s-a retras din cauza tatarilor spre Campulung. Biserica schitului este asezata lntr-o pestera naturala unde este si un mic izvor minunat, are 12 metri lungime, 4 metri latime si lnaltimea pana la bolta de 3,20 metri. Sfantul Locas este compartimentat In altar, naos si pronaos, iar In afara la intrare are un pridvor de lemn.

Manastirea Namaiesti

Manastirea Namaiesti - Asezata la 5 km NE de Campulung, biserica este de piatra, In lntregime sapata In stanca de maini necunoscute, datata din prima jumatate a sec. XVI (1547). Pe peretii bisericii se pot vedea picturi murale nelndemanatic realizate, cu figuri de sfinti sterse In pridvorul sudic, interiorul este nepictat, cu icoane atarnate pe pereti, podoabe. Aici se afla icoana Maicii Domnului facatoare de minu'ni, atribuita de traditie Evanghelistului Luca, lnramata In argint la 1798, litografiata In 1871 de Maior Papa Zogeu. o cruce veche din 1601, este ridicata langa turla de Radu Postelnicu. Tot aici se gasesc hrisoave cu proprietati din anii 1542 si 1572 si carti vechi. Manastirea Namaiesti ss afla 'lntr-o zona cu stravechi urme istorice si de un pitoresc deosebit, ascunsa lntr-o stanca, la altitudinea de 765 m. Nu se cunosc date exacte privind lntemeierea schitului, dar legende transmise oral, din mosi-stramosi, In satul Namaiesti pomenesc si numele domnitorului Negru Voda, acelasi cu eel care a poruncit construirea manastirii din balada Mesterul Manole - Curtea de Arges.

Casa memoriala "George Toparceanu

Casa memoriala "George Toparceanu" - Campulung Muscel - Poetul umorului sanatos si al unei duiosii profunde si ascunse a colindat tara lmpreuna cu parintii sai, manati de profesia mamei si stabilindu-se, In cele din urma, la Namaiesti, judetul Arges. Pentru ca aici si-a trait 0 buna parte din viata si a intemeiat 0 familie, casa a devenit memoriala. Este 0 constructie tipic musceleana, cu demisol, etaj si pridvor la fatada, cum se vas multe case sa munte. Muzeul ocupa etajul, un hoI si doua camere, unde se afla 0 abundenta de exponate originale, copii si facsimile. In hoI este expus ultimul portret al poetului, 0 figura trista, prevestitoare, precum si cateva volume aparute In timpul vietii.

Primaria Campulung Muscel

Primaria Municipiului Campulung  - Lucrare monumentala In stil muscelean, se afla In cladirea fostei prefecturi a vechiului judet Muscel. A fost construita In anul 1934, dupa proiectul arhitectului Dumitru lonescu Berechet.

Complex Voievodal al Manastirii Negru Voda

Complexul Voievodal al Manastirii Negru Voda - Campulung Muscel - A fost ctitorita In anul1215, prin tradisie de catre Radu Negru Voievod. Mai apoi, a fost rezidita de Basarab I si fiul sau, Nicolae Alexandru. Aceasta va fi recladita de Matei Basarab, cand devine si manastire. Manastirea Negru Voda reprezinta cel mai important ansamblu monastic din Muscel. In componensa ei intra Paraclisul Domnesc al curtii voievodale, ulterior Biserica mare a manastirii, Biserics mica - bolnita - din primul sfert al veacului al XVIII-lea, Turnul clopotnisa de la intrarea in incinta - secolul al XVII-lea, Casa Domneasca - secolul al XVII-lea construita pe vechi temelii din secolul al XIV-lea, Casele egumenesti - secolul al XVIII-lea, anexa casei domnesti si chiliile de la lnceputul secolului al XIX-lea. Aici se mai afla si HanulBazar al manastirii, disparut Inca din 1746. Fortificasiile datate din jumatatea secolului al XIV-lea sunt realizate sub forma unui val de pietris si bolovani de 9 metri lasime lnconjurat de un sans adanc de 2.5 metri plin cu apa. Palatul Domnesc a fost nucleul In jurul caruia s-au adaugat pe parcurs toate celelalte construqii ce vor forma Manastirea Negru Voda.

Ansamblul Bisericii catolice "Sfantul lacob" - Baratia - Biserica catolica "Sf. lacob", care dateaza din anul 1760, pastreaza In prezent dimensiunile altarului, aparsinand unei biserici mai mari, asa cum demonstreza fundatiile scoase la iveala prin sapaturi arheologice. In urma sapaturilor efectuate In interior au fost descoperite temeliile unei biserici (catedrale) mult mai vechi, care ar putea avea legatura cu piatra de mormant a comitelui Laurentiu (anul1300 e.n.). Turnul - clopotnisa (Turnul Barasiei) a fost construit pe locul unui turn mai vechi In anul 1730. Biserica este interesanta prin prezensa cunoscutei lespezi de mormant a Comitelui Laurensiu de Longo Campo datata la anul 1300, aflata In interior, sub altar.

Biserica Domneasca - Campulung Muscel - Este unul dintre cele mai importante monumente istorice din .1 Campulung. A fost ridicata In anul 1567 si este atribuita Doamnei Chiajna, desi unele documente 11 mentioneaza pe voievodul Mircea Ciobanul. Ea a fost-rezidita de voievodul Nicolae Mavrocordat, In anul 1721, primind hramul "Sf. Nicolae" probabil de la numele celui de-al doilea ctitor. In forma actuala, Biserica Domneasca dateaza din anul 1889, cand a fost rezidita prin contributii locale. Din secolul al XVII-lea a devenit un important centru de cultura, dar si depozitara de carti bisericesti foarte valoroase. A luat sub lngrijire scoala Domneasca lntemeiata de Antonie-Voda din Popesti, In anul 1669, care functiona In apropierea bisericii. Pictura interioara apartine pictorului Misu Pop si a fost facuta la ultima constructie terminata In anu 1889.

Muzeul Municipal de Istorie si Arta - Campulung Muscel - Muzeu cuprinde exponate autentice, descoperite In asezarea dacica de la Cetateni si la castrul roman Jidava, steagul judetului Muscel din secolul al XIX-lea, obiecte care au apartinut unor personalitati locale. Sectia de arta plastica cuprinde picturi, sculpturi si desene, semnate de Theodor Pallady, Cornellu Baba, Henri Catargi, Constantin Baraschi, Oscar Han, Andrei Jiquidi, Rudolf SchweitzerCumpana, Nicolae Grant si alti artisti locali. In acelasi muzeu functioneaza si 0 colectie de stiintele naturii, vizitata mai ales de elevii claselor gimnaziale si primare.

Muzeul Etnografie

Muzeul de etnografie si arta populara - Campulung Muscel - Cladirea In care se afla Muzeul de etnografie si arta populara dateaza din anul 1735 fiind cea mai veche constructie civila din Campulung. A fost restaurata de arhitectul D.I. Berechet In anul 1928 si adaposteste In prezent colectiile etnografice ale Muzeului Municipal Campulung. In muzeu este organizata 0 expozitie de arta populara si etnografie musceleana cu obiecte deosebit de valoroase, majoritatea facand parte din patrimoniul cultural national prezentate lntr-un mediu ambiant original, In sensul ca aceasta cladire, Casa stefanescu, este ea lnsasi un monument de arhitectura populara musceleana.

Muzeul Viticulturii si Pomiculturii Golesti - Muzeul a fost infiintat in 7 iunie 1939, de Regele Carol al II-lea, sub numele de Muzeul Dinicu Golescu. Muzeul in aer liber se intinde pe o suprafata de circa 10 hectare si are in componenta sa peste 35 de gospodarii taranesti, aduse din prinipalele zone viticole si pomicole ale tarii, grupate sub forma unui sat romanesc. Conacul Golestilor a intrat in istorie odata cu numele familei Golescu, datorita evenimentelor istorice desfasurate si aici, in secolul al XIX-lea: Revolutiile din 1821, 1848-1849, Unirea Pricipatelor Romane din 1859, sosirea viitorului rege Carol I in tara. In cadrul muzeului se afla "Scoala sloboda obsteasca", infiintata de marele carturar Dinicu Golescu - prima scolaa moderna cu predare in limba romana. Stefanesti, Str Radu Golescu nr.34, Arges www.muzeulgolesti.ro

Conacul Brătianu de la Florica -Numele Brătienilor provine de la un "Bratiian din Bratiani", localitate situată lângă Brădet, vechiul leagăn al Brătienilor, amintit într-un document din 29 iulie 1508. Acest document a fost dat în Bucureşti de domnul Ţării Româneşti, Mihnea cel Rău, fiul nelegitim al lui Vlad Ţepeş. Prin acest document se întărea lui Neagoe şi fiilor săi, anume Brătianu şi  Neag, jumătate din satul Bratianii de lângă Brădet. Ei sunt strămoşii direcţi ai Brătienilor de mai târziu.  "Bratian din Bratiani" este amintit din nou într-un document din 18 aprilie 1535. Întrucât abia din primele decenii ale secolului al XVII-lea, domnii Ţărilor Române, boierii dar şi oamenii de rând poartă nume de familie, Brătienii din secolele precedente se disting de alţii prin numele localităţii în care deţineau posesiuni, anume Brătienii de Sus şi Brătienii de Jos, care s-au unit cu Galeşul, alcătuind mai întâi comuna Brătieni-Galeşul, apoi Brăduleţ, situate pe Valea Vâlsanului, la 42 de km distanţă de Piteşti.

Expozitia memoriala Dinu Lipatti - „Casa de la Fundateanca" este o vila superba ridicata in stil neoromanesc de tatal lui Dinu Lipatti, violonistul Constantin Lipatti, intre anii 1938-1942. Expozitia amenajata la parter va poarta prin universul unui artist de geniu. Putini stiu ca Dinu Lipatti era pasionat de fotografie, reusind sa-si incropeasac un studio personal. Aici puteti vedea o serie de instantanee imortalizate chiar de el. Alaturi de ele sunt fotografii in care Dinu Lipatti apare in diferite etape ale carierei sale artistice, copil, adolescent, alaturi de maestrii sai – George Enescu, Florica Muzicescu, Mihail Jora.

Muzeul Judetean Arges - Pitesti - Organizat din anul 1970,in cladirea construita intre 1889-1899 ca sediu al fostei Prefecturi a judetului Arges, Muzeul Judetean Arges (Str. Armand Calinescu nr,44, Pitesti) adaposteste o serie de descoperiri arheologice care dovedesc continuitatea romanilor d epeste locuri - monede, obiecte de cult podoabe care ilustreaza succeiunea epocilor istorice, precum si o expozitie cu tema ecolgica, printre primele de acest gen din tara. 

Manastirea ArgesuluiManastirea ArgesuluiManastirea ArgesuluiManastirea Argesului

Manastirea Argesului - Municipiul Curtea de Arges, Bulevardul Basarabilor nr.1, Judetul Arges - Scaun episcopal si Monahal intre 1793 si 1949 si dupa 1990. Manastirea adaposteset in Catedrala Episcopala moastele Sfintei Mucenite Filofteia si " Evanghelia Invierii din Sambata Mare" scrisa cu litere de aur de Regina Elisabeta. Manastirea a fost construita intre 1514 si 1517, a fost ctitorita de Neagoe Basarab pe fundatiile unui locas mai vechi.

Biserica Domneasca Curtea de Arges - Situata in municipiul Curtea de Arges, Biserica Domneasca, inceputa ca si constructie in vremea lui Basarab I si terminata in anul 1352, in vremea lui Nicolae Alexandru, este unul din cele mai reprezentative monumente ale arhitecturii romanesti medievale, fiind cea mai veche ctitorie voievodala din Tara Romaneasca. Picturile murale pastrate, in mare parte, pana in zilele noastre, au fost realizate in vremea lui Vlaicu Voda. Monument istoric de o valoare inestimabila, biserica adaposteste morminte domensti, picturi de o rara frumusete si este inclusa in noua lista a monumentelor istorice si in Lista Indicativa UNESCO.

Cula de la Racoviţa - Muzeul Etnografic C.I. Nastase - Cula este un tip de construcție semifortificată, răspândita în întregul spațiu balcanic, cu precădere în Serbia și în Albania. Unii cercetători cred că originea culelor este în Afganistan și Iran. În România, culele se întâlnesc numai în regiunea de dealuri a Olteniei. Totuși, câteva exemplare se găsesc și în Muntenia, în județul Argeș. Altădată, aria de răspândire a culelor se întindea și asupra zonelor de câmpie adiacente, până către București, însă, culele din regiunea de șes, mai puțin numeroase de la început, au dispărut mai repede decât celelalte. Etimologic termenul provine din cuvântul în limba turcă ”kule” care înseamnă turn. Culele sunt construcții specifice secolelor XVIII și XIX şi erau locuințele boierilor, construite în vederea apărării avutului și vieții membrilor familiilor acestora împotriva invaziilor întreprinse de către cetele de jefuitori otomani, veniți din sudul Dunării.

Manastirea Corbi de Piatra. Biserica rupestra Corbii de Piatra este situata in satul Jgheaburi, din Comuna Corbi, la o distanta de aproximativ 33 km de Curtea de Arges, pe drumul spre comuna Nucsoara. Biserica este deosebit de valoroasa, nu numai prin felul in care a fost implantata in stanca, ci si prin pictura care o impodobeste, despre care specialistii afirma ca este in cea mai pura traditie bizantina, datand din secolul al XIV-lea sau chiar mai devreme.

Manastirea Robaia Musatesti - Manastirea Robaia este situata la paroximativ 7 kilometri de comuna Musatesti. Cu o traditie seculara, ce coboara pana in veacul al XIV-lea, Manastirea Robaia a cunoscut in ultimii 20 de ani un amplu proces de renastere administrativa si duhovniceasca, exprimat prin dezvoltarea asezamantului monahal din punctul de vedere al cladirilor - restaurarea bisericii si a turnului-clopotnita, construirea casei chiliilor, trapezei, Atelierului de Vesminte, agheazmatarului, paraclisul Fantanii de Leac si troita din Poiana "La Pustnici" - precum si cresterea numarului de ronarhii - de la 5 in 1992 la 32 in prezent.

Schitul Dragoslavele - situat in comuna Dragoslavele, este un schit cu obste de calugari, construit in anul 1929, avand hramul Sf. Gheorghe. In comuna Dragoslavele se mai gasesc si alte monumente din patrimoniul cutural: Biserica Adormirea Maicii Domnului din 1661, Biserica Inaltarea Domnului din 1745, Crucea lui Matei Basarab din anii 1632-1654, Crucea lui Lupu Vamesu din 1692, Crucea lui Roman Parcalabul din 1724.

Schitul Trivale - Situat in Parcul Trivale din orasul Pitesti, Manastirea Trivale a fost ctitorita de Trifan si Stanca Stanescu in a doua jumatate a secolului al XV-lea. Prima biserica a fost construita din lemn, fiind recladita din piatra in timpul domniei lui Matei Basarab, iar intre anii 1670 si 1673, a fost refacuta din piatra si caramida de catre Varlaam, patriarhul Tarii Romanesti. Picturile manastirii sunt facute in 1731 de Ioasaf Grecu, si restaurate in anul 1904.

Manastirea Cotmeana - Considerata a fi una dintre cele mai vechi vetre monahale din Tara Romaneasca, Manastirea Cotmeana este datata din anul 1292, si se afla in apropierea localitatii cu acelasi nume. Ansamblul feudal de la Cotmeana este alcatuita din biserica, clopotnita si ziduri de incinta construite pentru aparare. Aici exista cel mai vechi clopot din Tara Romaneasca daruit manastirii de Jupan Dragomir, in anul 1385. In biserica-monument istoric, se pastreaza portretele lui Mircea cel Batran si Petru Cercel

Manastirea Aninoasa este ridicata pe malul stang al Raului Bratia, in comuna Aninoasa, fiind construita in anul 1677, de catre boierul clucer Tudoran Vladescu. Monument istoric si de arhitectura, Manastirea Aninoasa se prezinta ca un ansamblu arhitectonic de traditie brancoveneasca. Asezata la o distanta de aproape 20 de km de Campulung Muscel si la 30 de km de Curtea de Arges, manastirea este insufletita de o obste de maici. Bisericaacesteia este inchinata sfantului Ierarh Nicolae, iar paraclisul cel vechi este inchinat Sfintilor Mucenici Gheorghe si Dimitrie

Schitul Slanic - Aninoasa. Traditia sugereaza ca domnitorul Vlad Tepes ar fi primul ctitor al Manastirii Slanic, din comuna Aninoasa. Alte izvoare istorice spun ca manastirea ar fi fost ctitorita de Neagoe Basarab. Unul dintre punctele de atractie ale lacasului il reprezinta muzeul amenajat in vechiul corp de chilii. Aici sunt Biblii mucenicite prin foc, icoane scapate din incendii, cruci salvate miraculos, carti, forografii, anafura si mir din Tara Sfanta. Asezarea moanahala este numita "Taborul Argesului", si cuprinde trei biserici : una cu hramul "Schimbarea la Fata", alta cu hramul "Nasterea Maicii Domnului" si a treia construita in cinstea Sf. Ierarh Calinic de la Cernica.

Manastirrea Valeni se afla ;a 2 km de satul Valeni, comuna Salatrucu, la 23 de km de Curtea de Arges, pe Valea Topologului. Manastirea de la Valeni a fost ctitorita intre anii 1691-1692 si poarta hramul "Invierea lui Lazar". Prima biserica de la Valeni a fost marita in anul 1810, apoi recladita intre anii 1826-1829, iar forma finala i-a fost data in anul 1888.

Manastirea Glavacioc - Aflata in comuna Stefan cel Mare, sat Glavacioc, la aproximativ 64 km sud-est de municipiul Pitesti si la 35 de km inspre sud de orasul Gaesti, Manastirea Glavacioc este una dintre cele mai vechi manastiri ortodoxe din tara. A fost inemeiata pe vremea domnitorului Mircea cel Batran, inca prima atestare documentara a acestuia avand loc in anul 1441

Biserica Sfantul Apostol Andrei - SaticBiserica Sfantul Apostol Andrei - SaticBiserica Sfantul Apostol Andrei - Satic

Biserica Ortodoxa Sfantul Apostol Andrei - Biserica se afla in localitatea Satic - Muscel la 7-8 km de Podul Dambovicioarei spre Barajul Pecineagu.

Catedrala „Sf. Petru și Pavel” - Construcţia tronează în centrul oraşului definind practic blazonul arhitectonic al oraşului, fiind una dintre cele mai impunătoare de acest gen din ţară. În anul 1992, existând doar o singură biserică în oraşul Mioveni, iar numărul locuitorilor fiind în creştere prin dezvoltarea industriei locale, noua catedrală a fost proiectată la dimensiuni impresionante, fiind în prezent cel mai mare locaş de cult din cuprinsul Arhiepiscopiei Argeşului și Muscelului.

Mănăstirea Vieroș - Este ctitorie a vestiţilor şi vitejilor boieri Goleşti ce se trag din neamul Basarabilor Craioveşti, este aşezată pe valea gârlei Vieroşul, înconjurată de păduri de fag. A fost ridicată în stilul tradiţional muscelean, între anii 1571 – 1573 de către vornicul Ivaşcu Golescu. Urmașii vornicului ctitor, Stroe Leurdeanu și soția sa Vișa, au zugrăvit și refăcut parțial biserica mănăstirii în 1645, pentru ca, în 1825, Samuil Tărtășescu, viitorul locțiitor al episcopului de Argeș, să reconstruiască și să picteze pe cheltuiala sa Sfântul locaș. Monumentul a mai fost restaurat ulterior: 1924-1927 și 1978-1984.

Biserica „Sf. Nicolae” - Atestat ca unul dintre cele mai vechi lăcaşuri săteşti de pe râul Argeşel, biserica a fost ridicată în formă de cruce, cu o singură turlă, în 1786, de către arhimandritul Daniil, egumenul Mănăstirii Râncaciov, şi jupân Dumitraşcu Brăteanu, din Racoviţa, pe vremea domnitorului Nicolae Mavrogheni (1786-1790), mai întâi ca metoh al acestei mănăstiri. Acestei biserici i s-au făcut în timp reparaţii și adăugiri pe la 1877, de către boierul Grigore Racoviceanu, i s-a repictat interiorul, aproape în întregime, de către Gheorghe Stănescu, care este iscălit în naos, iar uşa din scânduri groase de stejar, dintre tindă şi pronaos, a purtat mult timp urmele unor lovituri, deorece aşezământul a servit ca adăpost boierilor locali împotriva atacurilor turcilor, până ce au ridicat cula aflată la o aruncătură de băţ de lăcaş.

Biserica „Sf. Gheorghe” - Amplasată în apropierea Catedralei este cea mai veche construcţie de cult din fostul sat Mioveni. Conservată cu spirit gospodăresc oferă un cadru de meditaţie aleasă, sub îngrijirea preotului Paroh Gheorghe Răducanu.Potrivit succintului istoric al lăcasului de cult - redactat de preotul Constantin Gh. Franculescu, fost paroh al bisericii - pe locul construcţiei actuale, ar fi existat biserica unui schit de călugări, ctitorită in „zilele lui Gligorie Ghica voivod”, precum se menţiona într-un fragment al pisaniei de piatră incluse în pardoseala locaşului de cult.