Județul GIURGIU


Ads

Nu există locații

GR

GIURGIU

Judetul Giurgiu

Obiective turistice

Obiective culturale

Atractii si distractii

Istoric

Judetul Giurgiu este situat în partea de sud a României, pe cursul inferior al Dunarii, strabatut de paralela de 43° 53' latitudine nordica si de meridianul 25°59' longitudine estica. Amplasarea pe malul Dunarii de-a lungul a 72 km confera judetului posibilitatea de a avea legaturi fluviale cu tarile riverane si Marea Neagra. Vecinii sai sunt : judetul Calarasi la est, judetul Teleorman la vest, judetul Ilfov si judetul Arges la nord-vest si judetul Dîmbovita la nord. Suprafata judetului este de 3526 km2 , reprezentând 1,5 % din suprafata tarii Resedinta judetului este municipiul Giurgiu , aflat la 64 km de capitala tarii pe ruta Bucuresti-Sofia-Atena sau Bucuresti-Istambul. Atestat documentar înca din secolul XIV, municipiul Giurgiu a fost gazda unor premiere tehnice : prima linie de cale ferata din România (Bucuresti-Giurgiu ), prima linie de telegraf si podul de peste Dunare. Savanti de renume european au vazut lumina zilei pe aceste locuri, precum matematicianul Miron Nicolescu , istoricul literar Nicolae Cartojan, scriitorul Tudor Vianu, poetul Vasile Militaru , pictorul Nicolae Darascu si altii. Giurgiu este un important punct de trecere a frontierei pentru traficul de marfuri si persoane. Municipiul Giurgiu este unul dintre cele mai importante porturi românesti la Dunare. In nordul judetului sunt în exploatare zacaminte de titei , iar din albiile Dunarii si râurilor ce strabat judetul sunt extrase nisipuri si pietrisuri. Apartinând Câmpiei Române, suprafata judetului este alcatuita din paduri si terenuri arabile. Judetul Giurgiu are în componenta un municipiu, doua orase, 51 comune si 167 sate. Populatia judetului era la 1 iulie 2006 de 284501 persoane si reprezenta 1,3 % din populatia României. În economia judetului Giurgiu se disting ca activitati cu pondere semnificativa, agricultura, industria si comertul. În cadrul industriei judetului reprezentative sunt: industria alimentara, a bauturilor si tutunului, productia de energie electrica si termica, captarea, tratarea si distributia apei, extractia petrolului si gazelor naturale, industria textila si a confectiilor din textile. În anul 1996 a luat fiinta Regia autonoma "Zona Libera " Giurgiu amplasata în partea de sud-est a municipiului Giurgiu, pe o suprafata de 163.54 ha, care s-a transformat începând cu 01.06.2004 în societate comerciala pe actiuni.

Geografie

Cultura a cunoscut o înflorire înca din deceniul patru al secolului XX. La acea vreme, în Giurgiu fiinta Fundatia Culturala Regala "Principele Carol", Ateneul Român "Nicolae Balanescu", Societatea muzicala "Cântarea României", Societatea corala "Lira" si doua cinematografe. În prezent, activitatile culturale se desfasoara sub îndrumarea Directiei Judetene pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National, serviciu deconcentrat al Ministerului Culturii si Cultelor. Principalele institutii culturale ce îsi desfasoara activitatea în judetul Giurgiu sunt: Muzeul judetean " Teohari Antonescu" (cu profil de arheologie, istorie si istoria culturii - foto dreapta) cu sectia de etnografie si arte (ce functioneaza în sediul actual al Consiliului Judetean), Teatrul Valah, Biblioteca Judeteana "I.A.Basarabescu", 2 biblioteci orasenesti si 47 biblioteci comunale, Centrul Judetean de Conservare si Valorificare a Traditiilor Culturale, Casa memoriala "Petre Ghelmez" de la Gogosari, Scoala de Arte si Muzica "Victor Karpis". Sub tutela Consiliului Local Giurgiu activeaza Centrul Cultural Local "Ion Vinea", care gazduieste activitati de loisir, cercuri, cenacluri artistice, o Universitate Populara si un Centru Zonal Metodologic pentru Educatia Adultilor, precum si o filarmonica (una dintre cele mai tinere institutii muzicale profesioniste din tara). Toate aceste institutii urmaresc cu consecventa integrarea actului cultural în viata fiecarei localitati, cultivarea gustului artistic al cetateanului, racordarea la cultura nationala si europeana.

Turism

Municipiul Giurgiu este un important port dunarean pe traseul coridorului de transport nr.9 Dunare-Canal Rinn-Mein Dunau. Este legat pe calea fluviala de 9 tari, precum si de Marea Neagra si Marea Nordului. Magistrala feroviara pan-europeana, care porneste de la Ostende (Belgia), trece prin Berlin, Praga, Budapesta, Bucuresti, Giurgiu, Ruse, Sofia, Istambul si, prin Salonic, face legatura cu Atena. Între Giurgiu si Ruse se afla singurul pod peste Dunare între România si Bulgaria, pod care a fost construit între anii 1952-1954 si a fost denumit simbolic "Podul Prieteniei". Printre obiectivele turistice de interes ale municipiului Giurgiu pot fi mentionate ruinele vechii cetati medievale, Muzeul de istorie, Turnul cu ceas, monumentele închinate eroilor Razboiului de Independenta si al ostasilor francezi cazuti la Giurgiu în primul razboi mondial, catedrala "Adormirea Maicii Domnului", Biserica "Înaltarea Domnului" si Biserica "Buna Vestire" unde se pastreaza pictura interioara originala realizata de Gheorghe Tatarascu. În judetul Giurgiu exista o zona deosebit de atractiva pe raza comunei Comana. Rezervatia din padurea Comana este monument al naturii, un paradis al faunei si florei specifice Câmpiei Dunarii. Unicitatea rezervatiei este datorata existentei bujorului românesc, în luna mai desfasurându-se aici "Sarbatoarea bujorului". Cel mai de seama monument din aceasta zona este mânastirea Comana ctitorie a domnitorului Vlad Tepes. La Calugareni, localitate istorica al carei nume a depasit de mult granitele tarii, se poate vizita crucea lui Mihai, monument ridicat în anul 1993 cu prilejul sarbatoririi a 400 de ani de la urcarea pe tronul Tarii Românesti a lui Mihai Viteazul. În comuna Herasti poate fi vizitata "Casa de piatra" construita de Udriste Nasturel în secolul al VIII-lea unde functioneaza o sectie a Muzeului Taranului Român si biserica Mihail si Gavril ridicata la 1644, la Dobreni-Varasti ruinele curtii domnesti a lui Constantin Serban, la Mironesti-Gostinari ruinele palatului domnesc, ctitor Radu Serban si fiica sa Elena (sotia postelnicului Constantin Cantacuzino), si cetatea dacica de la Popesti-Mihailesti. Toate aceste obiective turistice amintesc de trecutul acestor meleaguri ca marturie a evolutiei si continuitatii noastre în acest spatiu.