HOME HOTELURI MOTELURI PENSIUNI / VILE AGENTII TURISTICE STATIUNI BALNEARE CAMPINGURI RESTAURANTE
MARAMURES
HARTI
TRANSPORTURI
OBIECTIVE TURISTICE
REZERVATII NATURALE
PROGRAME CULTURALE
GALERIE FOTO
PARTII DE SKI
Muzeul Judetean Maramures
Muzeul a fost infiintat de catre Societatea de Istorie din Baia Mare in 1899. Prima expozitie s-a deschis in 1904. Cuprinde mai multe sectiuni: istorie, arheologie, etnografie si arta populara, tehnica miniera, arta, planetariu; colectii de cactusi; memoriale; si o biblioteca cu 25.000 volume

Muzeul de Stiintele Naturii

Sighetu Marmatiei, Piata Libertatii, nr. 15
Telefon 0262-311.521

Muzeul Etnografic al Maramuresului

Sighetu Marmatiei, str. Bogdan Voda nr.1 - Telefon : 0262-311.521
Situat în nordul tarii, judetul Maramures se desfasoara pe circa 160 km de la vest la est si aproximativ 60 km de la nord la sud, având o suprafata de 6.215 km2 ca marime fiind al 17 judet, cu o populatie de peste 140.000 locuitori. Limita nordica a judetului o formeaza granita cu Ucraina, în vest se afla judetul Satu Mare, la sud judetele Salaj, Cluj si Bistrita-Nasaud, iar la est se învecineaza cu judetul Suceava.
Muzeul de Istorie si Arheologie
Sighetu Marmatiei, Piata Libertatii, nr. 15 Telefon : 0262-311.521
Colectia de arheologie, poate fi reconstituita pe baza primelor registre de inventar si publicatii ale muzeului. Continea piese extrem de diverse ca factura si provenienta. Alaturi de piese egiptene, grecesti sau romane, au fost adunate si numeroase obiecte preistorice, cele mai multe însa fara indicarea localitatilor lor de provenienta. Doar foarte putine dintre ele, cum erau topoarele de piatra neolitice de la Ilba, erau descoperiri locale. In straduinta de a ilustra si istoria locala, au fost executate atunci si mulaje ale unor piese gasite în zona, dar pastrate în alte colectii publice, precum toporul de cupru de la Baia Mare, topoarele de bronz de la Gaura (Valea Chioarului) si Ilba, spada de bronz de la Iedera sau inelul de aur de la Seini. De mare importanta a fost si achizitionarea tezaurului de la Baia Mare, gasit în anul 1904, care cuprindea, printre altele, si tiparul sigiliului mare octogonal al orasului din secolul XIV.

Muzeul Satului Maramuresan

Sighetu Marmatiei, str.Muzeului nr 1 - Telefon : 0262-311.521
În anul 1984 este inaugurat Muzeul Etnografic în aer liber, în peisajul pitoresc de pe Dealul Florilor. Muzeul Etnografic în aer liber acopera muzeistic realitatea civilizatiei si culturii populare din spatiul administrativ al Judetului Maramures si partial al fostei Regiuni Maramures zonele etnografice: Lapus, Maramuresul Istoric, Chioar, Codru, Oas.
Casa Muzeu Elie Wiesel
Casa a fost construita la sfarsitul secolului XIX si a suferit mai multe modificari compartimentale in timp. Casa este o cladire in forma de “L” si cuprinde patru incaperi. Este construita conform traditiei sfarsitului de secol XIX, folosindu-se ca material de constructie “piatra de rapa” un material folosit la construirea majoritatii cladirilor din Sighetul Marmatiei. Muzeul este casa in care s-a nascut scriitorul Elie Wiesel. S-a nascut la Sighet in 1928 si a fost deportat impreuna cu parintii si sora sa mai mica in lagarul de la Auschwitz. El a fost singurul supravietuitor, fiind eliberat in 1945 din lagarul de la Buchenwald.

Biserica de lemn din Barsana

Situata în partea central nordica a satului.Biserica este integrata edificiilor de cult din judetul Maramures .Prima atestare documentara a satului dateaza din 22 septembrie 1326 când regele Ungariei Carol Robert de Anjou da satul lui Stan Bârsan. Localitatea Barsana .
Biserica „Sf. Parascheva”, Poienile Izei
Biserica a fost construita din grinzi de brad. Altarul este patrati, asa cum este tipic pentru bisericile mai vechi.Edificiul este inclus în Lista Internationala a Mostenirilor a UNESCO.
Bastionul Macelarilor
Denumit si Turnul de Munitii, ridicat in secolul XV, vestigiu al vechilor fortificatii din zona medievala a orasului, este astazi locul organizarii unor expozitii si targuri folclorice si etnografice. Aici a cazut, la 14 august 1703 Pintea Viteazul.
Biserica Buleni
Ridicataa fost ridicata in anul 1722.

Biserica din lemn Intrarea in Biserica a Maicii Domnului - Barsana

Biserica "Intrarea in Biserica a Maicii Domnului" a fost construita in anul 1720.Este unica biserica de lemn din cele incluse in anul 1999 pe lista patrimoniului mondial UNESCO.

Ansamblul Muzeal si Monumental Dr. Vasile Lucaciu

Ansamblul muzeal este alcatuit din: casa parohiala (secolul al XVIII-lea), scoala (1905), Biserica Sfintei Uniri a Tuturor Romanilor (1890), cu mormantul lui Vasile Lucaciu, Locul de adunare, Izvorul Maicii Romanilor de la Sisesti, coloanele de piatra pentru statuile lui Traian si Decebal, altarul vechii biserici de lemn, biblioteca familiei Lucaciu, toate marturisind despre puternica personalitate a lui Vasile Lucaciu - Leul de la Sisesti (1852 - 1922) - tribun al Marii Uniri.
Cimitirul vesel din Sapanta
Numele cimitirului vine de la multitudinea de cruci multicolore si de la poeziile care sint inscriptate pe cruci. Legenda spune ca atitudinea vesela in fata mortii este un obicei al Dacilor care credeau in viata vesnica iar moartea pentru ei era doar trecerea spre o alta lume Cimitirul dateaza de la mijlocul anilor 1930 si este creatia artistului popular Stan Ion Patras. Materialul folosit pentru cruci este lemn de stejar care este inscriptat manual dupa ce a fost taiat si uscat. In partea de sus a fiecarei cruci exista un basorelief cu o scena din viata celui decedat. Scenele sint simple, prezentind un aspect din viata fiecaruia.
Biserica de lemn localitatea Bogdan Voda
In localitatea Bogdan Voda se pastreaza o biserica, din lemn din 1718. Ea reprezinta un monument exceptional de arhitectura. Acoperisul este din sindrila, are un turn zvelt cu foisor. In interior, biserica are picturi remarcabile si un candelabru sculptat in lemn (1801). In exterior are ca element decorativ un brau cioplit sub forma de funie in barnele constructiei.

Biserica de lemn localitatea Borsa

Ridicata in anul 1718, biserica are acoperis cu doua niveluri si doua pridvoare suprapuse. Pastreaza picturi realizate pe panza din 1765 realizate de Zaharia Zugravul.
Biserica de la Desesti
Biserica datata din 1360 dar finalizata in 1700 si picta 10 ani mai tarziu de maestru Radu Munteanu este o importanta reprezentare a picturilor religioase post bizantine.

Turnul lui Stefan de la Baia Mare, Bastionul Macelarilor din Baia Mare, Cladirea Monetariei (Muzeul Judetean).

Biserica "Sf. Arhangheli" (Rogoz)
Biserica de lemn “Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril” din Rogoz
Biserica Sfantul Nicolae Budesti
Biserica construita intre 1796-1798 si pictata in 1811.Positionata in sudul Maramuresului , biserica inglobeaza armonios elemente din arhitectura maramureseana si transilvaneana.
Biserica de lemn Calinesti-Susani
Biserica de lemn “Adormirea Maicii Domnului” din Calinesti, amplasata in cimitirul dinspre Budesti, este datata din 1784 . Dimensiunile, si maniera picturala, demonstreaza profesionalismul maestrilor maramureseni,cu influente din Vest, in special “goticul”. Aspecte care particularizeaza edificiul religios din Calinesti-Susani sunt: planul apropiat de forma trefla, tampla alcatuita dintr-o combinatie aparte de barne cioplite, ornamentatia florala cu motivul garoafei sau frunzei de stejar.
Biserica „Sfintii Arhangheli”, Surdesti
Biserica construita in 1766.Biserica din Surdesti era cea mai înalta biserica din lemn din toata Europa, cu turla de 54m si o înaltime totala de 72 m, pâna acum câtiva ani, când noua biserica a manastirii Peri din Sapânta, de 78 m înaltime, a fost construita.
Biserica de lemn Sfintii Arhangheli, Valenii Somcutei
Biserica cu hramul „Sfintii Arhangheli” de pe Dâmbul lui Lupan, din satul Valeni, are un interes aparte, Traditia spune ca in acest sat al comunei Somcuta Mare ar fi existat o bisericuta de lemn inca din veacul al XVIII-lea, prima mentiune documentara a satului dateaza de la 1405.