HOME HOTELURI MOTELURI PENSIUNI / VILE AGENTII TURISTICE STATIUNI BALNEARE CAMPINGURI RESTAURANTE
ARGES
HARTI
TRANSPORTURI
OBIECTIVE TURISTICE
REZERVATII NATURALE
PROGRAME CULTURALE
GALERIE FOTO

Ansamblul monumental de la Valea Mare - Mateias

In apropierea municipiului Campulung Muscel este situat Mausoleul de la Mateias ridicat pe o colina ce domina soseaua nationala spre Brasov . Constructia mausoleului propriu zis a fost terminata in anul 1935 urmandu-se planurile arhitectilor Dumitru Ionescu si State Balosin. La subsolul constructiei au fost asezate intr-o cripta de marmura osemintele a peste 400 soldati si ofiteri aduse din cimitirele localitatilor invecinate sau direct de pe campul de lupta. Pe peretiilaterali sunt asezate 31 placi de marmura pe care au fost daltuite numele tuturor celor peste 2100 eroi romani cunoscuti ce au cazut in luptele pentru apararea plaiurilor muscelene.

Mausoleul de la Mateias In Mausoleu Sculpturi de pe Mausoleu Mausoleul de la Mateias

Manastirea Cetatuia "Negru Voda" - Campulung Muscel

Cunoscuta cu denumirea de "Schitul Cetatuia Negru Voda", manastirea, foarte veche, este construita In varful unei creste stancoase, la 0 altitudine de 881 de metri, pe malul stang al raului Dambovita. Tn traditia locului se spune ca pe culmea abrupta de piatra ce se lnalta Intre raul Dambovita si paraul Cetatuia a existat 0 cetate de rezistenta de pe vremea ocupatiei romane. Cetatea ar fi fost loc de refugiu si pentru legendarul domn al Tarii Romanesti Negru Voda, care Isi ave a aici si 0 pestera de taina numita pana astazi "Pestera lui Negru Voda". De la aceasta cetate si-au luat numele atat muntele cat si sate Ie dinprejur. Schitul Cetatuia este amintit si In timpullui Mihai Viteazul care, In anul 1595, dupa lupta de la Calugareni, a trecut si prin aceste locuri. In anu11658, februarie-martie, domnitorul Constantin serban s-a refugiat aici dar s-a retras din cauza tatarilor spre Campulung. Biserica schitului este asezata lntr-o pestera naturala unde este si un mic izvor minunat, are 12 metri lungime, 4 metri latime si lnaltimea pana la bolta de 3,20 metri. Sfantul Locas este compartimentat In altar, naos si pronaos, iar In afara la intrare are un pridvor de lemn.

Manastirea Cetatuia-Negru Voda

Manastirea Namaiesti - Campulung Muscel

Asezata la 5 km NE de Campulung, biserica este de piatra, In lntregime sapata In stanca de maini necunoscute, datata din prima jumatate a sec. XVI (1547). Pe peretii bisericii se pot vedea picturi murale nelndemanatic realizate, cu figuri de sfinti sterse In pridvorul sudic, interiorul este nepictat, cu icoane atarnate pe pereti, podoabe. Aici se afla icoana Maicii Domnului facatoare de minu'ni, atribuita de traditie Evanghelistului Luca, lnramata In argint la 1798, litografiata In 1871 de Maior Papa Zogeu. o cruce veche din 1601, este ridicata langa turla de Radu Postelnicu. Tot aici se gasesc hrisoave cu proprietati din anii 1542 si 1572 si carti vechi. Manastirea Namaiesti ss afla 'lntr-o zona cu stravechi urme istorice si de un pitoresc deosebit, ascunsa lntr-o stanca, la altitudinea de 765 m. Nu se cunosc date exacte privind lntemeierea schitului, dar legende transmise oral, din mosi-stramosi, In satul Namaiesti pomenesc si numele domnitorului Negru Voda, acelasi cu eel care a poruncit construirea manastirii din balada Mesterul Manole - Curtea de Arges.

Manastirea Namaiesti

Casa memoriala "George Toparceanu" - Campulung Muscel

Poetul umorului sanatos si al unei duiosii profunde si ascunse a colindat tara lmpreuna cu parintii sai, manati de profesia mamei si stabilindu-se, In cele din urma, la Namaiesti, judetul Arges. Pentru ca aici si-a trait 0 buna parte din viata si a intemeiat 0 familie, casa a devenit memoriala. Este 0 constructie tipic musceleana, cu demisol, etaj si pridvor la fatada, cum se vas multe case sa munte. Muzeul ocupa etajul, un hoI si doua camere, unde se afla 0 abundenta de exponate originale, copii si facsimile. In hoI este expus ultimul portret al poetului, 0 figura trista, prevestitoare, precum si cateva volume aparute In timpul vietii.

Casa memoriala - George Toparceanu

Primaria Municipiului Campulung - Campulung Muscel

Lucrare monumentala In stil muscelean, se afla In cladirea fostei prefecturi a vechiului judet Muscel. A fost construita In anu11934, dupa proiectul arhitectului Dumitru lonescu Berechet.

Primaria Municipiului Campulung

Complexul Voievodal al Manastirii Negru Voda - Campulung Muscel

A fost ctitorita In anul1215, prin tradisie de catre Radu Negru Voievod. Mai apoi, a fost rezidita de Basarab I si fiul sau, Nicolae Alexandru. Aceasta va fi recladita de Matei Basarab, cand devine si manastire. Manastirea Negru Voda reprezinta cel mai important ansamblu monastic din Muscel. In componensa ei intra Paraclisul Domnesc al curtii voievodale, ulterior Biserica mare a manastirii, Biserics mica - bolnita - din primul sfert al veacului al XVIII-lea, Turnul clopotnisa de la intrarea in incinta - secolul al XVII-lea, Casa Domneasca - secolul al XVII-lea construita pe vechi temelii din secolul al XIV-lea, Casele egumenesti - secolul al XVIII-lea, anexa casei domnesti si chiliile de la lnceputul secolului al XIX-lea. Aici se mai afla si HanulBazar al manastirii, disparut Inca din 1746. Fortificasiile datate din jumatatea secolului al XIV-lea sunt realizate sub forma unui val de pietris si bolovani de 9 metri lasime lnconjurat de un sans adanc de 2.5 metri plin cu apa. Palatul Domnesc a fost nucleul In jurul caruia s-au adaugat pe parcurs toate celelalte construqii ce vor forma Manastirea Negru Voda.

Complexul Voievodal al Manastirii Negru Voda

Ansamblul Bisericii catolice "Sfantul lacob" - Baratia

Biserica catolica "Sf. lacob", care dateaza din anul 1760, pastreaza In prezent dimensiunile altarului, aparsinand unei biserici mai mari, asa cum demonstreza fundatiile scoase la iveala prin sapaturi arheologice. In urma sapaturilor efectuate In interior au fost descoperite temeliile unei biserici (catedrale) mult mai vechi, care ar putea avea legatura cu piatra de mormant a comitelui Laurentiu (anul1300 e.n.). Turnul - clopotnisa (Turnul Barasiei) a fost construit pe locul unui turn mai vechi In anul 1730. Biserica este interesanta prin prezensa cunoscutei lespezi de mormant a Comitelui Laurensiu de Longo Campo datata la anul 1300, aflata In interior, sub altar.

Ansamblul Bisericii catolice - Sfantul lacob

Biserica Domneasca - Campulung Muscel

Este unul dintre cele mai importante monumente istorice din .1 Campulung. A fost ridicata In anul 1567 si este atribuita Doamnei Chiajna, desi unele documente 11 mentioneaza pe voievodul Mircea Ciobanul. Ea a fost-rezidita de voievodul Nicolae Mavrocordat, In anul 1721, primind hramul "Sf. Nicolae" probabil de la numele celui de-al doilea ctitor. In forma actuala, Biserica Domneasca dateaza din anul 1889, cand a fost rezidita prin contributii locale. Din secolul al XVII-lea a devenit un important centru de cultura, dar si depozitara de carti bisericesti foarte valoroase. A luat sub lngrijire scoala Domneasca lntemeiata de Antonie-Voda din Popesti, In anul 1669, care functiona In apropierea bisericii. Pictura interioara apartine pictorului Misu Pop si a fost facuta la ultima constructie terminata In anu 1889.

Biserica Domneasca - Campulung Muscel

Muzeul Municipal de Istorie si Arta - Campulung Muscel

Muzeu cuprinde exponate autentice, descoperite In asezarea dacica de la Cetateni si la castrul roman Jidava, steagul judetului Muscel din secolul al XIX-lea, obiecte care au apartinut unor personalitati locale. Sectia de arta plastica cuprinde picturi, sculpturi si desene, semnate de Theodor Pallady, Cornellu Baba, Henri Catargi, Constantin Baraschi, Oscar Han, Andrei Jiquidi, Rudolf SchweitzerCumpana, Nicolae Grant si alti artisti locali. In acelasi muzeu functioneaza si 0 colectie de stiintele naturii, vizitata mai ales de elevii claselor gimnaziale si primare.

Muzeul Municipal de Istorie si Arta - Campulung Muscel

Muzeul de etnografie si arta populara - Campulung Muscel

Cladirea In care se afla Muzeul de etnografie si arta populara dateaza din anul 1735 fiind cea mai veche constructie civila din Campulung. A fost restaurata de arhitectul D.I. Berechet In anul 1928 si adaposteste In prezent colectiile etnografice ale Muzeului Municipal Campulung. In muzeu este organizata 0 expozitie de arta populara si etnografie musceleana cu obiecte deosebit de valoroase, majoritatea facand parte din patrimoniul cultural national prezentate lntr-un mediu ambiant original, In sensul ca aceasta cladire, Casa stefanescu, este ea lnsasi un monument de arhitectura populara musceleana.

Muzeul de etnografie si arta populara - Campulung Muscel

Gradina Publica Merci - Campulung Muscel

Gradina Publica nu ar fi putut exista fara Bulevardul "Pardon". si invers. Se spune ca destinele lor, de-a lungul timpului, s-au Impletit armonios. Oaza de liniste , podiumul de orchestra pentru fanfara militara, refugiu pentru pensionari si cel mai renumit amfiteatru In aer liber pentru inegalabilele serbari "cu confetti, gradina a past rat cu grija si tainice cuvinte de iubire rostite de Indragostiti. Incantati de ambianta oferita de muzica militara, atat localnicii cat si vizitatorii spuneau Merci . Acelasi "Merci" era rostit de-a lungul aleilor, de participantii la serbari, atunci cand "ploi" de confetti pulverizau atmosfera, acelasi "Mersi" era spus tainic de domni si domnisoare, cand aveau placuta surpriza sa primeasca In dar flori cu petale frumos colorate." (Dumitru Baciu - " Lumini muscelene ).

Manastirea Argesului

Municipiul Curtea de Arges, Bulevardul Basarabilor nr.1, Judetul Arges
Scaun episcopal si Monahal intre 1793 si 1949 si dupa 1990. Manastirea adaposteset in Catedrala Episcopala moastele Sfintei Mucenite Filofteia si " Evanghelia Invierii din Sambata Mare" scrisa cu litere de aur de Regina Elisabeta. Manastirea a fost construita intre 1514 si 1517, a fost ctitorita de Neagoe Basarab pe fundatiile unui locas mai vechi.

Manastirea Argesului Manastirea de la Curtea de Arges Manastirea Argesului Manastirea de la Curtea de Arges

Biserica Ortodoxa Sfantul Apostol Andrei

Biserica se afla in localitatea Satic - Muscel la 7-8 km de Podul Dambovicioarei spre Barajul Pecineagu.

Biserica Sf Apostol Andrei Biserica Sf Apostol Andrei Biserica din Satic